Vizuelna umjetnost

Treća dimenzija za 35 godina rada

Treća dimenzija za 35 godina rada
Treća dimenzija za 35 godina rada

Multimedijalna izložba "Treća dimenzija i više od toga - Život na sticku" autora Dževdeta Tuzlića, urednika kulture na BHT-u, kojom obilježava 35 godina rada u novinarstvu, postavljena je u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba dokumentuje Tuzlićev rad, od vremena pisaćih mašina i radio-aparata, do ere kompjutera. Tu su isječci iz novina, audio-vizuelni materijali intervjua i drugih novinarskih formi. U pripremi je i  publikacija pod naslovom "Život na sticku", u kojoj će biti objavljeni tekstovi koje je za novinske kuće pisao Tuzlić.

"Treća dimenzija i više od toga - Život na sticku", objedinjava dio opusa koji je sadržan u susretima sa nekim od najeminentnijih aktera svjetske, evropske, regionalne i bh. kulturne scene u tom razdoblju.

Kultura je bila najčešći i najvažniji okvir tri i pol decenije Tuzlićevog bavljenja novinarstvom, čije je obilježavanje u formi izložbe zamišljeno kao prezentacija nekoliko karakterističnih segmenata iz veoma bogate novinarske prakse.

Postavka je obogaćena i fotografijama iz novinarske prakse, te drugim upečatljivim detaljima koji svjedoče o jednom vremenu i prostoru, koji je i danas prisutan u medijima.

Autor ističe da su "Treća dimenzija" na radiju i "Dimenzija više" na televiziji bile sudionik i bilježnik, hroničar i analitičar zbivanja u sferi kulture tokom proteklih 35 godina na ovim prostorima. Izložba bi trebalo da pokaže duh jednog vremena.

Tuzlić je bio urednik rubrike kultura i u "Nezavisnim novinama", a njegovu izložbu juče je posjetio i Kristijan Švarc-Šiling, bivši visoki predstavnik u BiH.

Biografija

Dževdet Tuzlić rođen je 3. avgusta 1955. godine u Kotor Varošu. Gimnaziju je završio u Banjaluci 1974. godine, a 1978. je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Odsjek žurnalistika.

Prvo profesionalno zaposlenje dobio je na drugom programu Radio Sarajeva 1. marta 1979. godine, gdje je 1981. ustanovio emisiju "Treća dimenzija", koja je trajala 11 godina. Istovremeno je bio dopisnik drugog programa Radio Beograda, prištinskog "Jedinstva", zagrebačkog "Oka", "Omladinskih novina" iz Beograda, Radio Kopra i Radio Ljubljane i zagrebačkog sedmičnog lista "Danas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije