Vizuelna umjetnost

Ulični umjetnik na visini zadatka

Ulični umjetnik na visini zadatka
Ulični umjetnik na visini zadatka

Neki umjetnici nikada ne prestaju oduševljavati, ali to nije njihova prva namjera, oni samo odlično rade svoj posao i imaju cilj. Jedan od takvih je i JR - autor mnogobrojnih street (uličnih) art i fotografskih poduhvata.

Tako je on na visini od 56 metara, neki bi rekli na visini zadatka, na krovu čuvene Garnier opere, fotografisao igrače obučene u crno-bjele kostime.

JR je francuski ulični umjetnik, koji krije pravi identite, a koristi kameru kako bi svijetu prikazao ljude i okolnosti u kojima žive. Koristeći umjetnost, JR se bori za ostvarenje jedne želje - da svijet učini boljim mjestom za život. Svojim radovima pokazuje i da čitav svijet može biti galerijski prostor, a još kao tinejdžer crtao je grafite. Nedugo nakon toga njegov rad je primijećen, a 2010. godine nagrađen je TED nagradom od 100.000 dolara.

"Hej, JR, osvojio si nagradu 'TED Prize 2011'. Moraš da poželiš želju da bi spasio svijet. Pogubio sam se. Ne mogu da spasim svijet; niko ne može. Hajde, diktatori vladaju svijetom, populacija raste u milionima, nema više ribe u moru, Sjeverni pol se topi i, kako je rekao posljednji dobitnik 'TED Prizea', svi postajemo debeli", bile su uvodne riječi JR-a na dodjeli te nagrade. Dodao je, između ostalog, da "tehnologija, polika i biznis mjenjaju svijet - ne uvijek na dobar način, ali mijenjaju", pa se zapitao šta je sa umjetnošću i može li ga ona mijenjati.

"Počeo sam kada sam imao 15 godina. Išao sam u tunele Pariza, na krovove sa prijateljima. Svako putovanje bilo je ekskurzija, bilo je avantura. Kao da smo ostavljali svoj trag na društvo, da kažemo bio sam ovdje, na vrhu zgrade", istakao je JR. Kasnije je djelovanje proširio pa velikim fotografijama lica ljudi ukrašava zidove urušenih zgrada predgrađa.

"Idem u lokalne zajednice koje su prožete antagonizmom i pokušavam ih razbuditi. Želio bih raditi slično tome, ali na globalnom nivou", kaže on.

JR je takođe putovao mnogim dijelovima svijeta i primjenjivao svoj projekat na fascinantnim mjestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije