Vizuelna umjetnost

Umrla neumorno radeći na spasavanju boraca

Umrla neumorno radeći na spasavanju boraca
Umrla neumorno radeći na spasavanju boraca

VALJEVO - Nadežda Petrović, najznačajnija srpska slikarka s početka 20. vijeka, umrla je od tifusa na današnji dan, prije sto godina, tokom Velikog rata u bolnici u Valjevu.

Tada je radila kao bolničarka infektivne vojne bolnice. Bolovala je sedam dana. Prva rezervna bolnica u Valjevu sutradan je izdala saopštenje sljedeće sadržine: "Sa izrazima duboke i iskrene tuge objavljujemo da smo pored tolikih žrtava koje su pale protiv epidemije, sinoć u osam časova prineli na oltar drage nam Otadžbine još jednu - užasnoj bolesti podlegla je i Nadežda Petrović, akademski slikar, nastavnica ženske gimnazije, dobrovoljna bolničarka Prve rezervne valjevske bolnice. Umrla je neumorno radeći na negovanju i spasavanju hrabrih boraca još od početka rata. Objavljujući  ovaj redak i svetao primer samopožrtvovanja ove plemenite Srpkinje, molimo za saučešće."

Za života osim beskrajne zahvalnosti ratnika koji su je obožavali, Nadežda Petrović nije doživjela zaslužene počasti od tadašnje elite, ni kao veliki humanista u tri rata, ni kao umjetnik. Tokom balkanskih i Velikog rata bavila se i fotografijom, kao prva žena ratni fotograf. Danas je sačuvano više od 200 njenih likovnih djela.

Ministar kulture u Srbiji Ivan Tasovac u njenu čast je u Narodnom muzeju u Valjevu trebalo da otvori izložbu "Valjevo 1914 - 1915." koja se realizuje u spomen na velika ratna stradanja tokom epidemije tifusa 1914/15.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije