Vizuelna umjetnost

"Zapisani svjetlošću" u Banskom dvoru

"Zapisani svjetlošću"  u Banskom dvoru
"Zapisani svjetlošću" u Banskom dvoru

Izložba fotoportreta i fotoaparata "Zapisano svjetlošću" Jovana Babića, novinara i publiciste, otvorena je u utorak u Kulturnom centru Banski dvor u okviru obilježavanja Spasovdana, slave grada Banjaluka.

Posjetioci su mogli vidjeti oko 80 fotoportreta i pedesetak fotoaparata, a ova izložba karakteristična je zbog toga što su svi portreti fotografisani analognim fotoaparatom.

"Svaki lik koji možemo vidjeti na izloženim fotografijama je priča za sebe, bez obzira na to da li se radi o poznatim ličnostima iz javnog života ili potpuno anonimnim osobama. Dok gledamo fotoportrete ljudi, bez obzira na to da li te ljude poznajemo, iz svakog možemo iščitati različite ljudske sudbine", rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik, koji je otvorio izložbu.

Autor Jovan Babić ispričao je da se fotografijom bavio isključivo amaterski, ali da je ipak fotografiji prilazio sa mnogo ljubavi i pažnje, zbog čega se njegove fotografije ne razlikuju od profesionalnih.

Istakao je da se sa fotoaparatom prvi put susreo još 1941. godine, zahvaljujući baki koja ga je odvela na seoski zbor.

Dodao je da su ljudi na fotografijama osobe koje je upoznao tokom svoje profesionalne karijere i privatnog života, a mnogi od njih su poznate istorijske ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije