Vizuelna umjetnost

Zbirka nakita Muzeja RS u Hrvatskoj

Zbirka nakita Muzeja RS u Hrvatskoj
Zbirka nakita Muzeja RS u Hrvatskoj

Izložba "Zbirka nakita Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske" biće otvorena večeras, s početkom u 18 časova, u "Muzeju seljačkih buna" u Gornjoj Stubici.

Ovo je ujedno prvi put da ovaj banjalučki muzej autorskom izložbom gostuje u Hrvatskoj.

Autori izložbe su Danijela i Vladimir Đukanović, viši kustosi etnolozi, a likovno rješenje je uradila Ljiljana Korać, viši muzejski tehničar dokumentarista.

Otvaranje ove postavke predstavlja nastavak saradnje između Muzeja RS i Muzeja Hrvatskog Zagorja.

"Na izložbi će biti prikazan 161 eksponat, odnosno različite vrste nakita: za glavu, vrat, grudi, nakit za struk, kao i nakit za ruke", kazala je Nataša Nogo, viši muzejski pedagog.

Osim eksponata, biće prikazane i fotografije iz foto-dokumentacije Muzeja RS koje prikazuju na koji način se nakit nosio.

"Saradnja Muzeja RS i Muzeja u Gornjoj Stubici počela je pregovorima o istraživanju starih zanata i zajedničkim učešćem u IPA fondovima", pojasnila je Nogo.

Podsjetila je da je polovinom maja ove godine u Muzeju RS gostovala izložba "Staklo i priča o staklaru" iz Muzeja na otvorenom - Staro selo Kumrovec.

Nataša Nogo je dodala i da će narednog mjeseca u muzeju u Banjaluci gostovati postavka "Tradicijske dječje igračke", takođe iz muzeja iz Kumroveca.

U zbirci Etnološkog odjeljenja čuva se 850 primjeraka nakita iz perioda od kraja 19. i početka 20. vijeka. Najveći dio je zanatske izrade, dok je manji dio proizvod ručne radinosti. Izložbom nakita Muzej RS dosad je gostovao u više gradova BiH i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije