Vizuelna umjetnost

Zbog nezadovoljstva posežu za Hitlerom

Zbog nezadovoljstva posežu za Hitlerom
Zbog nezadovoljstva posežu za Hitlerom

NIRNBERG, BANJALUKA - Nije nikakvo čudo što su slikarska djela Adolfa Hitlera danas na visokoj cijeni - tu se radi o jednom kompenzacijskom, drugorazrednom smislu u umjetnosti, uveliko prisutnom u kriznim vremenima, kazao je za "Nezavisne novine" prof. dr Bogomir Đukić, povodom aukcije u Nirnbergu, gdje je 14 Hitlerovih akvarela rađenih između 1904. i 1922. prošlog vikenda prodato za 391.000 evra.

Najskuplji rad prodat je jednom Kinezu za 100.000 evra. Na tom akvarelu je dvorac Nojšvanštajn u Bavarskoj, zdanje koje je sagradio kralj Ludvig, a čija je silueta postala zaštitni znak američkog filmskog studija "Dizni".

Naime, Hitler je želio da studira na Akademiji umjetnosti u Beču, ali je zbog nedostatka talenta na prijemnom ispitu odbijen, te je slike prodavao turistima. Da je uspio da ostvari svoje mladalačke slikarske ambicije, istorija bi svakako imala jedan sasvim drugi tok, no to je posebno pitanje.

Današnje interesovanje za Hitlerove slike profesor Đukić objašnjava fenomenom u nauci poznatim kao "kompenzacija umjetnosti".

"Estetički i filozofski posmatrano umjetnost pored nebrojenih svojih funkcija ima i takozvanu kompenzacijsku funkciju i ulogu. U stvari, to je jedna vanumjetnička i vanestetska funkcija koja ne pripada samom svijetu umjetnosti, a ima svoju socijalno-psihološku važnost. Čak je neki stavljaju iznad umjetničke i iznad estetske važnosti, što je jedna velika glupost", objašnjava Đukić, dodajući da kompenzacijska uloga umjetnosti nije ništa drugo do nadoknada određene praznine i nedostatka koje mi živimo danas u vremenu punom destrukcije i obesmišljenosti.

"Ljudi čitaju knjige iz raznih razloga, da zadovolje svoje određene potrebe koje nisu zadovoljili jednim redovnim putem, iz istih razloga javlja se i potreba za Hitlerom", rekao je Đukić, iznoseći tezu da umjetnost treba da služi čulnosti i emotivnosti u jednom višem, kantovskom smislu, dok je kompenzacijska uloga njen niži i prizemniji oblik.

"Kompenzacija je u umjetnosti danas, kada se obrće lista vrijednosti, prisutnija nego ikad. Ono što je bilo gore, pada nadole, a tako je i u svim aspektima života", zaključio je Đukić.

U Njemačkoj je dozvoljena prodaja Hitlerovih likovnih djela ukoliko na njima nema zabranjenih, nacističkih simbola, a zainteresovanost za ista, što je pokazala i posljednja aukcija, sve je veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije