Zanimljivosti

Farbaju travnjake da ne troše vodu

Farbaju travnjake da ne troše vodu
Farbaju travnjake da ne troše vodu

Stanovnici Kalifornije suočavaju se sa jednom od najgorih suša u posljednje vrijeme.

I dok je na snazi racionalizacija vode i zabrana zalijevanja, oni su se dosjetili inovativnog načina da im travnjak izgleda smaragdnozelen - jednostavno su ga ofarbali! Inače, da je riječ o jednoj od najvećih suša svjedoči i podatak da je racionalizacija uvedena prvi put u Kaliforniji.

Među mjerama borbe protiv suše svakako je i zabrana zalijevanja travnjaka, koji su ponos svake američke porodice. Međutim, kako nemaju izbora odlučili su da svoje travnjake prefarbaju specijalnom bojom, što je daleko jeftinije od sađenja vještačke trave.

Inače, ova usluga je do prije nekoliko godina bila rezervisana samo za stadione i golf terene, međutim danas ih koriste i domaćinstva, hotelijeri, kao i mnogi drugi koji žele da uživaju u prijatnom, zelenom ambijentu.

Ova specijalna farba je bazirana na sastojcima koji su potpuno neštetni po ljude i životinje. Iako nije riječ o vodootpornoj farbi, traje bar tri mjeseca, a izgleda ljepše nego prava trava. I dok se spere s prvom kišom, stanovnici Kalifornije kažu da im kiša ne bi smetala.

"Moram priznati da izgleda fenomenalno", kaže Džef Grifit Džons, generalni menadžer jednog atletskog kluba u San Hozeu. On dodaje da se klub tek nedavno odlučio da prefarba travnjak u klubu i na kraju se ispostavilo da je to bilo idealno rješenje.

"Što je najvažnije, ovako štedimo vodu koju bismo trošili za zalijevanje, a travnjak istovremeno izgleda fantastično. Našim članovima se izuzetno dopada", rekao je on.

Inače, ovu uslugu u Kaliforniji nudi kompanija "LawnLift", a ideja o farbanju travnjaka je potekla od vlasnika i osnivača Džima Pauera, koji je nekad bio agent nekretninama. Nakon što mu je 2007. godine propala agencija za nekretnine, počeo je da razmišlja šta bi moglo biti njegova druga investicija.

Pauer kaže da otvarajući kompaniju nije razmišljao u sušama, ali da se ispostavilo da im je ona donijela najveći posao do sada. U početku je samo uljepšavao travnjake kuća koje su na prodaju, ali kako je nastupila suša, nemaju predaha niti jedan dan.

Zapravo, koliko je farbanje travnjaka postalo unosan posao svjedoči i primjer Dejva Bartleta, bivšeg upravnika u kazinu, koji je odlučio da svoju ušteđevinu investira u kompaniju koja je slična Pauerovoj, a koju je nazvao "Ekstremno zelena trava".

A da je situacija u Kaliforniji krajnje ozbiljna svjedoči i podatak da su mnogi odlučili da isprazne svoje bazene, a neki kažu da su čak smanjili i broj dnevnih tuširanja. Sve fontane, osim onih koje ne koriste recikliranu vodu, su ugašene širom Kalifornije.

Zanimljivo je da su čak i slavne ličnosti, kojih ima dosta u ovom dijelu SAD,  počeli da svoje travnjake zamjenjuju vještačkom travom, iako još ima onih koji se bahato ponašaju i zalijevaju svoje postojeće travnjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije