Zanimljivosti

Kinezi zabranili vulgarna imena ulica

Kinezi zabranili vulgarna imena ulica
Kinezi zabranili vulgarna imena ulica

Kineske vlasti su uvele nova pravila o imenovanju ulica u svojim gradovima, posebno u prijestonici Pekingu. Naime, ulice ne smiju nositi vulgarna imena, imena stranaca te kineskih političara.

Nova pravila tek treba da zažive, ali predstavljaju pravilnik kako ulice, bulevari, mostovi te parkovi u prijestonici treba da budu imenovani:

Vulgarna imena moraju biti zamijenjena elegantnim, stoji među prvim odredbama pravilnika koji ima više od 21 stranu, a koju su sastavili pekinški akademici te proslijedili gradskim vlastim.

Takođe, insistiraju da mjesta poput Aleje balegara moraju hitno biti preimenovana, jer je ipak riječ o uvredljivom nazivu. Ova aleja će ubuduće nositi ime Aleja Fen Žang.

Ovaj pravilnik takođe zabranjuje da se ulicama daju imena kineskih političara, stranaca ili nekih stranih mjesta.

Moderna narodna imena takođe su tabui i ne smiju se davati ulicama. Takođe, ulicama ne treba davati imena koja sadrže više od šest kineskih simbola, ali ni manje od tri.

"Vulgarna imena ulica su nekad bila uobičajena u Pekignu", kaže jedan kineski zvaničnik i dodaje: "Ovo je zaista bilo neophodno, jer neka od imena nisu priličila glavnom gradu naše nacije."

Zapravo, ulice su nekada dobijale imena po prostitutkama i životinjama, bubama, što je zaista bilo neprimjereno.

Imena ulica u Pekingu su počela da se mijenjaju nakon Komunističke revolucije 1949. godine, kada je predsjedavajući Mao zabranio da se ulicama daju imena kineskih političara ili lidera, kako bi se zabranio kult ličnosti.

U Šangaju je prilično drugačija situacija, jer su ovdje ulice dobijale imena po filozofima, poznatim književnim djelima, ali i evropskim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije