Zanimljivosti

Na aukciji najpoznatija poštanska marka

Na aukciji najpoznatija poštanska marka
Na aukciji najpoznatija poštanska marka

Minijaturna poštanska marka predstavljena kao "najpoznatija na svijetu", puštena u promet u 19. vijeku u bivšoj Britanskoj Gvajani, mogla bi da na aukciji u Njujorku obori sve rekorde.

Jedini primjerak, One-Cent Magenta (ljubičasto-crvena marka od jednog centa), procijenjen je na 10 do 20 miliona dolara, daleko iznad sadašnjeg rekorda od 2,2 miliona dolara za poštansku marku prodatu na aukciji.

"Ako se markica proda prema procjenama, biće to najskuplja poštanska marka ikada prodata na svijetu," istakla je aukcijska kuća Sotheby's dodajući da prodaja izaziva veliko interesovanje.

Sredinom XIX vijeka Britanska Gvajana, engleska kolonija na sjevernoj obali Južne Amerike, dobijala je marke brodom iz Engleske. Ali 1856. jedna je isporuka kasnila, što je postavilo problem poštanskim pošiljkama u čitavoj koloniji. Šef pošte zatražio je od štampara lokalnog dnevnika "Royal Gazette" da mu proizvedu marke: poštanske marke od jednog centa i četiri centa purpurno crvene te plave marke od četiri centa.

Nekoliko maraka od četiri centa još postoji ali samo je jedan primjerak One-Cent Magenta sačuvan. Markicu je otkrio 12-godišnji dječak iz Škotske, koji je živio u Južnoj Americi, i to još 1873. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije