Zanimljivosti

Neobični načini da iskoristite obične čačkalice

Neobični načini da iskoristite obične čačkalice
Neobični načini da iskoristite obične čačkalice

Mislite da čačkalice služe samo za čišćenje zuba i za provjeru kolača? Varate se.

Provjerite na koje sve načine možemo da iskoristimo čačkalice.

Spriječite vodu da iskipi iz šerpe

Svima nam se desilo da pojačamo temperaturu na šporetu, odmaknemo se i, prije nego što shvatimo, tečnost (voda, mlijeko) iskipi iz šerpe. Da biste izbjegli nered u kuhinji potrebno je da stavite čačkalicu između lonca i poklopca. Ovaj mali otvor će omogućiti pari da izađe i spriječiti vodu da iskipi iz šerpe.

Doziranje preliva za salatu

Da li znate da postoji način da odjednom ne prelijete salatu sa pola bočice preliva? Veoma je jednostavno. Kada kupite novu bočicu preliva za salatu nemojte skidati zaštitnu foliju već jednostavno na njoj čačkalicom izbušite par rupica. Na ovaj način ćete pravilno dozirati preliv, a i uštediti par kalorija.

Čišćenje tastature

Zbog čestog korištenja, u prostoru između tipki na tastaturi računara ili telefona može doći do taloženja prašine, prljavštine i masnoće. Najlakše ćete ih očistiti tako što ćete čačkalicu natopiti alkoholom i preći preko zaprljanih površina.

Paljenje svijeće

Koliko puta ste došli u situaciju da ne možete da zapalite svijeću, jer je fitilj prekratak, a svijeća previše "duboka". Rješenje je tu: zapalite čačkalicu i onda sa njom svijeću. Prejednostavno, zar ne?

Ravnomjerno prženje

Da bi vam kobasice bile ravnomjerno ispržene jednostavno ih spojite sa par čačkalica. Čačkalice će spriječiti kobasice da se pomjeraju, a lakše ćete ih i prevrnuti da ispečete i drugu stranu.

Popravite probušeno crijevo

Ako vam se probuši baštensko crijevo nemojte odmah da idete u prodavnicu po novo. Pronađite rupicu i začepite je čačkalicom. Onaj ostatak čačkalice koji vam ostane izvan crijeva jednostavno prelomite. Kada nakon toga pustite vodu čačkalica će da nabubri od vode, potpuno začepi rupicu i ponovo ćete imati ispravno crijevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije