Zanimljivosti

Novogodišnji pokloni u Srbiji prije 100 godina: Pištolji i rakija

Novogodišnji pokloni u Srbiji prije 100 godina: Pištolji i rakija
Novogodišnji pokloni u Srbiji prije 100 godina: Pištolji i rakija

Novogodišnje reklame, poruke i savjeti nude najbolja i najbrža rješenja za sve probleme, otkad je Novih godina i novina.

Kao i danas, oglasi su i prije stotinjak godina damama nudili sredstva da za kratko vrijeme postanu vitke, mlade i lijepe, a zanemoćaloj gospodi da se primjenom magičnih tableta preobraze u muškarčine. Vlasnici restorana i kafana su oglasima ubjeđivale mušterije da samo u njihovom lokalu mogu osjetiti pravu prazničnu atmosferu, kako god da se praznik zove.

Pred doček nove 1912. godine kao idealan novogodišnji poklon nudi se – oružje, pišu Novosti.rs

Veliko stovarište ‘Kod lovca’ dalo je oglas: „Najlepši poklon za Božić i Novu godinu - Patent emge sport pištolja sa 8 hitaca. Bez policiske dozvole.“

Jakov Alkalaj nudi „veliki izbor revolvera, pušaka i municije“, a firma „Bajare“ kaže da je njen „automat revolver kalibra 7.65 ili 9 mmm“ idelan poklon jer ima „veliki kalibar ali je ipak ugodan za rukovanje“.

Suočena s oštrom konkurencijom ‘Belgijska industrijska agencija’ u Beogradu plaća najveći oglas za novi model: „Originalan pištolj brovning kalibra 7,65 po ceni 45 dinara komad, a ako se uzme 50 originalnih metaka F.N. onda je cena 50 dinara komad.“

Uoči 1914. godine nisu nuđene samo ubojite naprave. Mnogo je i hedonističkih oglasa. Jovan Simić, bivši činovnik sa stanom u Dečanskoj prodaje 40.000 litara stare šljivovice prepečnice iz 1880. godine. „Šljivovica ova čista je i bolja od konjaka, što tvrdi analiza. Rusko društvo crvenog krsta za vreme Rusko-japanskog rata trošilo je ovu šljivovicu kao lek“, tvrdi u oglasu Simić.

Radnja užičkih proizvoda Jevđenija Čarapića na Terazijama obavijestila je cijenjene mušterije da svrate jer je „dobila za božićne praznike naročito svežih užičkih delikatesa i to svinjske i goveđe pečenice, slanine, kobasice, zalatiborskog kajmaka, sira i raznih užičkih rakija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije