Zanimljivosti

Osudili ga, pa zaboravili da ga zatvore punih 13 godina

Osudili ga, pa zaboravili da ga zatvore punih 13 godina
Osudili ga, pa zaboravili da ga zatvore punih 13 godina

Kornelijus Majkl Anderson (36) iz Misurija, SAD, uhapšen je zbog pljačke koju je izvršio 1999, jer je država zaturila njegov slučaj i sjetila ga se 13 godina nakon što je osuđen na isto toliko godina zatvora.

Anderson je bio uhapšen 1999. za oružanu pljačku, kada je sa drugarima ukrao oko 1.500 evra od menadžera "Burger Kinga", koji je baš u tom trenutku odlagao novac u kutiju za depozit, piše Telegraf.

Iako policija nikada nije pronašla oružje, u Andersonovoj sobi su pronašli brošuru za poluautomatsko oružje, Beretu. Osuđen je na 13 godina zatvora i uz plaćenu kaucuju pušten da sa slobode čeka početak služenja robije.

Anderson je ubrzo promijenio adresu boravka, koju je uredno prijavio vlastima. Tek kada je utvrđeno da je osuđenik navodno odslužio kaznu i da je vrijeme da bude otpušten iz zavora, jer je prošlo 13 godina, vlast je shvatila da ovaj čovjek zapravo nikada nije ni bio zatvoren.

U međuvremenu, mladi nestaško je postao građanin za primjer. Čekajući na služenje svoje kazne postao je otac četvoro djece, volonter u obližnjoj crkvi, vlasnik građevinskog privatnog biznisa i, kako ga u lokalnoj zajednici zovu, stub njihovog društva.

On se trenutno nalazi u zatvoru, dok građani sakupljaju peticiju za njegovo oslobađanje. Do sada je prikupljeno oko 30.000 potpisa, a i sam tužilac priznaje da je evidentno da je osuđenih rehabilitovan.

Anderson je i sam u više navrata vjerovao da je njegov slučaj prosto zaboravljen i savjetovao se sa svojim advokatom, koji mu je predlagao da čeka kada će kazna biti izručena i da računa da će se to kad-tad desiti.

Njegova supruga LaKona, koju je oženio 2007, nada se da neće provesti narednih 13 godina bez oca svoje djece.

Čak je i nekadašnji šef "Burger Kinga" izjavio da vjeruje da je riječ o klinačkom nestašluku i da je očigledno da je Anderson svojim ponašanjem svih ovih godina to i dokazao. A njemu samo preostaje da radi ono što je radio svih ovih godina - da čeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije