Zanimljivosti

Sajam crkvenih proizvoda

Sajam crkvenih proizvoda
Sajam crkvenih proizvoda

Svake dvije godine u italijanskom gradu Vičenca održava se najveći vjerski sajam u svijetu.

Ovdje svoje proizvode, prvenstveno novine u svešteničkoj odjeći, izlažu neki od najvećih svjetskih proizvođača ove vrste garderobe. Riječ je o biznisu koji godišnje donosi nekoliko milijardi dolara, a ovdje možete pronaći gotovo sve - od novih dezena odjeće, pa do novih oblika svijeća.

Sajam se održava svake dvije godine, a posjećuju ga sveštenici iz svih dijelova svijeta. Neki od njih dolaze da obnove svoje crkvene rekvizite, dok ih većina dolazi da obnovi garderobu.

Jedan od njih je i otac Paskvale, koji je putovao punih 13 sati da bi došao iz Kalabrije u Vičencu i vidio šta je to što se nudi na ovom sajmu. Iako je toliko putovao, ne žali što se toliko napatio zbog svega nekoliko sati provedenih na sajmu.

"Nikad nisam propustio sajam, niti bih. Iako je naporno, jer provedem više vremena u vozu nego na sajmu, vrijedno je doći, jer se ovdje najbolje vidi kako se Crkva razvija, te kako se koristi tehnologija koja nam olakšava svakodnevni život", kaže on i dodaje da mu putne troškove pokrivaju i ostale parohije iz Kalabrije, za koje takođe vrši narudžbe na sajmu.

"Vi imate 'Armani', 'Guči', 'Pradu'. Ovo je naša verzija visoke mode", kaže otac Paskvale kroz šalu.

Jedan od najposjećenijih štandova je onaj porodice Bjanketi, koja je vodeći italijanski proizvođač svešteničke odjeće. Elizabeta Bjanketi lično dizajnira svaki komad odjeće.

"Našu odjeću je nosilo najviše katoličko sveštenstvo, uključujući i tri pape - Jovan Pavle II, Benedikt XVI i sada papa Franjo", kaže Bjanketijeva.

I otac Paskvale uvijek obavezno posjeti njihov štand, a ono što je primjetno je da je aktuelna sveštenička odjeća inspirisana šezdesetim godinama.

"Uvijek nastojimo da nađemo neku novu inspiraciju i tako načinimo korak naprijed", kaže Bjanketijeva.

Inače, u prosjeku samo u Italiji se godišnje obrne oko 27 miliona dolara od svešteničke odjeće. Cijene tunika su prilično visoke i kreću se od 600 do 2.000 dolara. Bjanketijevi kažu da od njih naručuje sveštenstvo širom svijeta, jer je njihova odjeća idealna kombinacija tradicije i originalne italijanske mode.

Pored odjeće, na ovom sajmu se mogu pronaći i inovativne svijeće, a najaktuelnije su one s LED svjetlom.

"Crkve širom Italije su prilično stare i čak i manji požar predstavlja opasnost za njih. Upravo zato su posljednjih godina aktuelne LED svijeće. Na ovaj način štedi se novac, jer se ove svijeće ne tope, a istovremeno se štite od požara", kaže Danilo de Gaspari, jedan od učesnika sajma, koji je došao iz Milana. On kaže da svoje proizvode izvoze u Indiju i Brazil, ali da je ovaj sajam idealna prilika da se predstave novi proizvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije