Zanimljivosti

Specijalci izveli savršenu akciju na pogrešnoj adresi

Specijalci izveli savršenu akciju na pogrešnoj adresi
Specijalci izveli savršenu akciju na pogrešnoj adresi

ZAGREB - Dva defendera, dva policijska kombija, patrolno vozilo i dva civilna policijska automobila, najmanje dvadesetak specijalaca s pancirkama i "hecklerima", s potkapama preko lica i balističkim štitovima u rukama, je na katolički veliki četvrtak u Hrvatskoj, u potpunoj tajnosti, učestvovalo u opsadi porodične kuće u Breganskoj ulici u Gajnicama.

Specijalci su okružili kuću u poslijepodnevnim satima, hitro se raspoređujujući oko objekta, praćeni jedino nijemim pogledima iznenađenih komšija. Bez ikakva zvuka ili izgovorene rečenice, jedna ekipa okružila je donji sprat uperivši oružje u sve prozore i vrata na kući kako bi osigurala da mogu odgovoriti na vatru ako neko na njih zapuca. Druga ekipa, koja je trebalo da izvede upad, nečujno se popela stepenicama na drugi sprat kuće.

Jedan iza drugoga, s puškama na gotovs pripremali su se za upad. Prvi policajac je imao balistički štit, a ubrzo je stigao i "ovan" za razvaljivanje vrata. Gotovo savršeno izvedena policijska akcija. Problem je bio jedino u tome da su napadali pogrešnu kuću.

Naime, prije pet godina došlo je do promjene kućnih brojeva u toj maloj ulici. Kućni broj koji su specijalci tražili nalazio se sada 50 metara dalje niz ulicu. Umjesto kuće u kojoj se po policijskim informacijama nalazio navodno opasni kriminalac, policija se spremala napasti kuću dvoje penzionera. Na sreću, prvi specijalac je vidio da su vrata kuće otključana pa "ovan" za razvaljivanje vrata, koji je već bio pripremljen, nije upotrijebljen. Upali su u kuću uz glasne povike: "Čisto! Čisto! Sve čisto!"

Kroz vrata su ušli u mali hodnik i zatim u sobe. Da stvar bude komičnija, jedan od specijalaca koji je ulazio u bočnu sobu nogom se skoro zapleo preko kante boje koja se nalazila iza vrata jer su vlasnici bojili stan. U dnevnom boravku zatekli su dvoje prestravljenih penzionera.

"Jeste li sami", upitao je specijalac ljude koje su ih blijedo gledali.

"Je l' ima još koga", pitao je specijalac.

"Pa tu smo samo mi. Fulali ste kuću", odgovorili su mu. Specijalac je tada skinuo potkapu s lica ispuhujući vazduh.

"Ufff", vjerovatno tada počevši shvaćati što su napravili. Međutim, sve ovo je izgledalo još mnogo grotesknije, jer dvoje stanara nije bilo iznenađeno kada su im specijalci ušli u dnevnu sobu. Naime, gornji sprat kuće uz ulazna vrata ima veliki prozor iz dnevne sobe, ali unutrašnjost se izvana ne može vidjeti, jer je u mraku. Sa druge strane, i prije nego što su specijalci ušli kroz vrata, dvoje stanara je kroz taj prozor netremice gledalo s jednoga metra razmaka u nevjerici kako se četa specijalaca sprema razvaliti vrata njihove kuće "ovnom" te zapazili i trenutak kad su shvatili da za provaljivanjem nema potrebe.

Pogrešan muškarac

Bez riječi specijalci su napustili kuću spustivši se na ulicu gdje su se sada već sakupile i neke komšije te su najverovatnije od njih doznali gdje je kuća koju traže. Tada su se, kao da se incident nije dogodio, u koloni uputili prema traženoj kući, gdje su i zatekli muškarca kojega su tražili, ali on im se navodno bez problema predao.

Da stvar bude gora i sama informacija o čovjeku kojeg su tražili bila je pogrešna. Naime, muškarac kojeg su uhapsili odveden je na prepoznavanje, a kada je indentifikacija bila negativna, on je pušten i drugi dan se normalno vratio kući.

Po svemu sudeći, neko je tu osobu označio kao mogućeg počinioca nekog teškog krivičnog djela, zbog čega su i angažovani spomenuti pripadnici ili Specijalne ili Interventne policije.

I jedni i drugi imaju crne uniforme, a osim znakovlja na leđima i rukavu, teško je razlikovati koja je jedinica bila u pitanju. Šta se točno događalo probao je proteklih dana doznati "Jutarnji list" i od policije, ali jedini odgovor koji je dobio bilo je da se u tom trenutku u blizini odvijala vježba MUP-ove Antiterorističke jedinice. Usprkos nastojanjima da dobiju odgovor, jer se po izjavama očevidaca s kojima su razgovarali evidentno nije radilo ni o kakvoj vježbi, odgovor nisu uspjeli dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije