Zanimljivosti

Tolkin: Podučavanje je iscrpljujuće i deprimirajuće

Tolkin: Podučavanje je iscrpljujuće i deprimirajuće
Tolkin: Podučavanje je iscrpljujuće i deprimirajuće

LONDON - U nedavno otkrivenom pismu, adresiranom mladoj koleginici, britanski pisac Dž. R. R. Tolkin govori o frustraciji profesorske profesije.

Autor "Hobita" i "Gospodara prstenova", koji je nekoliko decenija bio predavač na Oksfordskom univerzitetu, navodi u pismu da je "svako podučavanje iscrpljujuće i deprimirajuće".

Pismo, koje nosi datum 17. januar 1964, odgovor je Ani Mauntfeld, tek postavljenoj profesorki engleskog jezika u Londonu, koja je slavnom piscu prethodno pisala da njeni "inače prilično nestašni đaci" sa najvećom pažnjom slušaju kada im čita avanture Bilba Baginsa.

Ta priča "izgleda dobro prolazi kod školske djece", naveo je Tolkin u svojoj poruci mladoj nastavnici, dodajući na kraju, prilično rezignirano, da se rijetko dešava da "dobijete onu vrstu utjehe koja dolazi od spoznaje da je podučavanje imalo efekta kod nekog od učenika".

Mauntfildova je rekla da je zaboravila na Tolkinovo pismo sve dok

nije naišla na njega u jednom od njegovih romana, samo nekoliko dana nakon što je dobila pismo od bivšeg učenika koji je želio da joj se tim putem zahvali na uticaj koji je imala na njega.

"Volim da pomislim kako je ova koincidencija djelo Gandalfove magije", navela je danas bivša nastavnica engleskog.

"Tolkin je zaista bio u pravu kada je rekao da predavači rijetko nalaze utjehu u svom radu, ali je lijepo da se, poslije 50 godina od tada, to ipak dogodi", kazala je Mauntfildova, a prenosi londonski "Gardijan".

Tolkinovi pismo biće stavljeno na aukciju 18. juna u Londonu, a očekuje se da dostigne cijenu od 2.000 funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije