Književnost

Put od očaja do smijeha i suza

Put od očaja do smijeha i suza
Put od očaja do smijeha i suza

U vremenu kada je obmana opšta pojava, govoriti o istini ravno je revolucionarnom djelu, dobro je poznata rečenica engleskog književnika Džordža Orvela, a banjalučkom piscu Berislavu Blagojeviću poslužila je kao vodilja pri nastanku njegovog djela "Ja, revolucionar".

Promocija Blagojevićeve knjige održana je utorak naveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci, a o prozi ovog pisca govorili su književnici Mirko Vuković, Tanja Stupar-Trifunović i Goran Dakić.

"Ja, revolucionar" je knjiga kratkih priča koje objedinjuju konkretnosti izraza, raskalašenosti misli, ali i jednostavnosti izražaja.

"Knjiga je osmišljena kao emocionalni tobogan, čas je smiješna, čas ozbiljna, donekle autobiografska, ali, prije svega, iskrena. Neke priče imaju biografsku notu, neke su čista fikcija, takođe, neki likovi i događaji u pričama su stvarni, dok su neki izmišljeni", naveo je Blagojević o svom djelu.

Književnik Mirko Vuković naveo je da je Blagojević rođeni prozaista, kao i da je stilski savršen, što je karakteristika koju nemaju ni mnogo iskusniji pisci.

"Blagojević je pisac koji uspješno, istovremeno, čitaoce baca u očaj, ali i nasmijava do suza. On je jedan od onih ljudi kod kojih je literarni i privatni život neodvojiv", rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, priče ovog autora imaju "caku i čar koja ih čini interesantnim".

Stupar-Trifunovićeva je navela da Blagojević u svojim pričama ne voli da eksperimentiše, nije preambiciozan, ali da precrtava situacije iz života ili kreira imaginarni svijet koji je, opet, blizak stvarnom.

Berislav Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu, magistar je geografskih nauka. Objavljivao je kratke priče, eseje i poeziju u brojnim književnim časopisima, a na književnom takmičenju "Susjedi" dobio je prvu nagradu za kratku priču "Fragmenti djetinjstva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije