Muzika

Gibonni u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli

Gibonni u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli
Gibonni u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli

Hrvatski muzičar Zlatan Stipišić Gibonni, u okviru turneje "Toleranca", nazvane po istoimenom posljednjem albumu, u februaru će održati koncerte u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli.

Pod generalnim pokroviteljstvom "HT Eroneta", jedan od najprodavanijih i najnagrađivanijih autora i izvodača u regiji, nakon odličnog mostarskog koncerta, koji je održan 29. decembra prošle godine, 10. februara ove godine nastupiće u sarajevskoj dvorani "Zetra", 14. u banjalučkoj dvorani "Borik", a 26. u tuzlanskoj dvorani "Mejdan".

Pratiće ga vrhunski muzičari, a produkcija koncerata biće na vrhunskom scenskom, audio i video-nivou.

Organizacija Gibonnijevog koncerta u Banjaluci povjerena je agenciji "Queen estrada", a njen vlasnik i direktor Zoran Đurić najavljuje pravi muzički spektakl.

"Gibonnijev koncert u Banjaluci zaista će biti na svjetskom nivou. Organizacija je vrhunska, a karte će u prodaji biti već krajem januara. Njihov broj biće ograničen, a potrudićemo se da cijenu prilagodimo mogućnostima građana", poručio je Đurić.

Kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, ulaznice za koncert u Banjaluci koštaće 15 KM.

Pored "HT Eroneta", kao generalnog pokrovitelja turneje, glavni sponzor je "Ronhill".

Gibonni je hrvatski muzičar i tesktopisac. Karijeru je počeo kao pjevač splitskog hard-rok benda "Osmi putnik", nakon čijeg raspada i kratke karijere u "Divljim jagodama", sarađuje s Dinom Dvornikom i Oliverom Dragojevićem. 

U tom periodu piše i komponuje neke od svojih najvećih hitova. Njegova muzika (svojevrsna mješavina popa, etno i world zvuka) postaje prepoznatljiva po jedinstvenoj, melanholičnoj mediteranskoj atmosferi i intimnoj lirici.

Ubrzo nakon njegovog prvog albuma nazvanog "Sa mnom ili bez mene" dolazi do preokreta koji je promijenio cijelu njegovu buduću karijeru: Gibonni je napisao pjesmu "Cesarica" za Olivera Dragojevića.

Danas se u Hrvatskoj ta pjesma smatra najvećim hitom ikada ispjevanim. Džiboni je odmah postao traženi kompozitor čije su pjesme bez izuzetka postajale veliki hitovi.

Na album "Noina arka" (1993) uvrstio je pjesma "Zlatne godine", koju je napisao u saradnji sa Zrinkom Tutićem za istoimeni film, te "Mi smo prvaci", koja je proglašena himnom Hrvatskog olimpijskog saveza.

Na tom albumu su i hitovi "Nek se dite zove kao ja", "Dobri judi" i "Tebe nisam bio vrijedan".

Gibonni je samostalno nastupao sa Brunom Kovačićem, da bi zatim formirao grupu koju su, pored njega, činili Bruno Kovačić, Renato Švorinić, Gordan Dorvak i Josip Andrić.

U tom sastavu snimaju dva albuma: "Kruna od perja" (1995) i "Ruža vjetrova" (1996). Iako je u tom periodu stvorio svoje najljepše pjesme, tek nakon raspada  grupe i nastavka solo karijere dobija prva službena priznanja i nagrade. Time počinje komercijalnija faza njegove karijere, koja izaziva veliki uspjeh među širim masama i kritičarima.

Sljedeći njegov solo album "Judi, zviri i beštimje" objavljen je 1999. i bio je u tom trenutku najprodavaniji album u Hrvatskoj i Sloveniji s osvojenih sedam "Porina".

Poslije uspjeha s albumom objavio je DVD "Milenijski koncert". Gibonnijev  koncert na zagrebačkom stadionu "Maksimir" pred 32.000 ljudi predstavlja rekord posjećenosti nekog muzičkog događaja u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je on osnovao i Fond za talentovanu djecu bez roditelja, te objavio knjigu pjesama na Brailovom pismu pod nazivom "Dvije duše", čiji prihod od prodaje je bio namijenjen slijepim ljudima.

Gibonnijev dugo očekivani album "Mirakul" objavljen je 2001. godine i u nekoliko je dana postao najprodavaniji u Hrvatskoj.

Do danas je prodat u više od 60.000 primjeraka (u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH) i najprodavanije je izdanje u 2001. i 2002. godini.

Na ovom albumu se nalazi 13 pjesama na kojima učestvuje nekoliko međunarodno poznatih muzičara, kao što su: bubnjar Manu Kače, basisti Pino Paladino i Toni Levin, zvijezda world muzike Džefri Orjema, frontmen italijanskog benda "Stadio" Gaetano Kureri i Vlatko Stefanovski.

Godine 2006. objavljen je i njegov album "Unca Fibre (vodič za brodolomce i anđele čuvare)", a pred kraj 2009. godine izdaje novi singl "Žeđam" koji najavljuje osmi studijski album "Toleranca". Pjesma "Žeđam" je zaživjela u spotu, koji je baziran na animiranom filmu "Gulivea", reditelja Zdenka Bašića i animatora Daniela Šumberca.

Prošle godine kao UNICEF-ov ambasador snimio je spot za pomoć djeci na Haitiju, te je učestvovao u velikom humanitarnom koncertu u splitskoj "Spladium areni" sa pjesmama "Činim pravu stvar" i "Žeđam".

Samostalni albumi

"Sa mnom ili bez mene" (1991)  

"Noina arka" (1993)                     

"Kruna od perja" (1994)               

"Koncert" (1995)

"Ruža vjetrova" (1997)      

"Judi, zviri i beštimje" (1999)       

"24 karata/18 velikih kompilacija", (1999) 

"Mirakul" (2001)                                                  

"Svi moji punti kad se zbroje", (2003)             

"Unca fibre (vodič za brodolomce i anđele čuvare)" (2006)   

"Acoustic: Electric", dvostruki live album (2007)       

"Acoustic: Electric special Christmas limited edition" (2008)

"Toleranca" (2010)                 

Nagrade

Splitskom muzičaru prošle godine u riječkom "Dallas Music Shopu" dodijeljena je platinasta ploča za album "Toleranca".

Osim najvećeg broja muzičkih priznanja koja su mu dodijeljena (čak 22 "Porina"), Gibonni je i UNICEF-ov ambasador dobre volje.

Biografija

Muzičar Zlatan Stipišić Gibonni rođen je 13. avgusta 1968. godine u Splitu. Njegove muzičke korijene je lako pronaći jer je njegov otac, Ljubo Stipišić, najaktivniji arhivar tradicionalnih pjesama svog područja i cijenjeni etnomuzikolog. Pored pjevanja, Gibonni radi i kao kompozirot, a mnogo se bavio i humanitarnim radom.

Turneja

Sarajevska dvorana "Zetra" - 10. februara

Banjalučka dvorana "Borik" - 14. februara

Tuzlanska dvorana "Mejdan" - 26. februara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije