Hrana i piće

Crni čaj za bolje pamćenje

Crni čaj za bolje pamćenje
Crni čaj za bolje pamćenje

Crni čaj smatra se pravim čajem isto kao i zeleni jer potiče od iste biljke koja se zove Camellia sinensis.

To ga čini izrazito poznatim i najviše se konzumira (čini 20 odsto svih prodatih čajeva u Evropi).

Najveći proizvođači crnog čaja su Šri Lanka, Indija, Kina, Indonezija, Kenija i Nepal.

Biljka Camellia sinensis raste samo u toplim klimama, ali zato biljka može rasti na visinama do 2.100 metara. Što je visina veća, veći je i kvalitet čaja, tj. bolji ukus.

Glavna razlika između svih svojstava (ljekovitosti, ukusa, izgleda, boje napitka...) zelenog i crnog čaja jest postupak dobijanja crnog čaja.

Kod zelenih čajeva najvažnije je spriječiti fermentaciju, dok je kod crnog najvažnije postići fermentaciju.

Iako svi smatraju da je zeleni čaj najljekovitiji i ima najviše dobrih učinka po zdravlje, crni čaj isto tako ima jako puno dokazanih ljekovitih svojstava.

Istraživanja su dokazala da crni čaj smanjuje i znatno usporava razvoj raka.

Ta svojstva ovaj napitak može zahvaliti bogatstvu antioksidansa.

Pravi znalci čaja piju ga i preporučuju crni čaja bez dodataka. Ako vam se ne sviđa ukus crnog čaja, preporučuje se pijenje čaja s dodatkom kockice šećera ili malo meda. Neki piju crni čaj zajedno s mlijekom i zaslađen. Konzumiranjem čaja s tim dodacima više puta na dan jako opterećuje naš probavni sistem.

Pomaže pamćenju

Dokazano je da ispijanje crnog čaja smanjuje rizik od moždanog udara. Naučnici su sproveli istraživanja na više od 500 ljudi i dokazali da flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog holesterola, a s time izrazito smanjuju opasnost od moždanog i srčanog udara. Takođe, pomaže kod proljeva, poboljšava djelovanje krvnih žila, koristi se kod glavobolje, poboljšava mentalne sposobnosti, pamćenje, učenje, pomaže kod bubrežnih kamenaca, održava budnost.

Takođe, otkriveno je da crni čaj smanjuje hormone koji uzrokuju stres.

Bogat kofeinom

Zato što sadrži najviše kofeina od svih čajeva, od dva do četiri odsto, mnogi koriste crni čaj kao napitak kojim se odriču ovisnosti ispijanja kafe. Izrazito dobrim predstavnikom za to stoji činjenica da šolja kafe sadrži između 150 - 200 mg kofeina, a šolja crnog čaja sadrži između 50 - 75 mg kofeina. Ispijanjem crnog čaja umjesto kafe možete znatno smanjiti unos kofeina ili na lakši način prestati s ispijanjem kafe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije