Hrana i piće

Da li je bijela čokolada zaista čokolada?

Da li je bijela čokolada zaista čokolada?
Foto: Arhiva | Da li je bijela čokolada zaista čokolada?

Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mliječne čokolade ili obožavalac bijele čokolade. Bilo koju da odaberete sigurno ćete obradovati vaša nepca, a ono što je intrigantno kada govorimo o ovoj poslastici je da neki bijelu čokoladu ne smatraju za čokoladu.

Proizvođači i potrošači već duže vrijeme raspravljaju o ovom kontroverznom pitanju.

Kako se pravi bijela čokolada

Čokolada potiče od plodova kakaoa koje raste u raznim dijelovima svijeta. Plodovi veličine fudbalske lopte zovu se mahune, a jedno kakao drvo proizvodi oko 30 mahuna. Svaka mahuna ima 40 do 50 sjemena. Kada su mahune sazrjele, pažljivo se uklanjaju sa stabla i nose na dalju preradu.

Kakao zrna se zatim melju u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker se dalje obrađuje kako bi se dobio kakao puter, mast koja daje čokoladi sočan, glatki osjećaj u ustima, piše na sajtu Warrell Creations, a različite količine čokoladnog likera i kakao putera utiču na dalji proces dobijanja različite vrste čokolade - tamne, mliječne i bijele.

Da bi čokolada dobila zvaničnu oznaku čokolade, mora ispunjavati stroge smjernice - čokolada se može napraviti samo od kakaoa, šećera i mlijeka ako je mliječna čokolada. Takođe je dozvoljeno da sadrži male količine vanile i lecitina, masti koja pomaže u vezivanju sastojaka.

Dakle, odakle potiče bijela čokolada?

Bijela čokolada dolazi od istih zrna kakaoa kao i obična čokolada, ali zaobilazi nekoliko koraka proizvodnje. Bijela čokolada nema kakao ili čokoladni liker.

Bijela čokolada od kakao putera pomiješana sa kombinacijom šećera, pavlake, mlijeka i aroma vanile. Iako ovi sastojci čine bijelu čokoladu slatkom i kremastom, oni su takođe izazvali različita mišljenja o tome da li je bijela čokolada prava čokolada. Odsustvo komponenti kakaoa i dodatak punila i viška zaslađivača natjeralo je neke da se zapitaju zašto se čokolada uopšte naziva čokoladom.

Istorija bijele čokolade

Istorija bijele čokolade je pomalo neobična, ali prvi koji je proizvodio bijelu čokoladu 1930. bila je jedna poznata kompanija u Švajcarskoj, a recept je rezultat eksperimentisanja u stvaranju privlačnijih premaza za dječije lijekove.

Iako je bila popularna, bijela čokolada se nije smatrala čokoladom tokom većeg dijela istorije zbog tehničkih standarda. Da bi bila označena kao "čokolada", zahtijevano je da poslastica sadrži čokoladni liker — tečnost koja daje čokoladi duboku boju i bogat ukus.

Slatka prekretnica

Svijet čokolade bio je uzdrman do srži kada je FDA izmijenila svoje standarde za čokoladu i uključila bijelu čokoladu kao odobreni termin. FDA je vjerovala da će čvršći identitet bijele čokolade promovisati poštenje i pravičnost u interesu potrošača i takođe postići dosljednost sa postojećim međunarodnim standardima za slatku poslasticu.

Ali postojala su pravila. Da bi bila označena i prodata kao prava bijela čokolada, mora da sadrži sljedeće:

Ne manje od 20 odsto kakao putera

Ne manje od 14 odsto ukupne čvrste materije mlijeka

Ne manje od 3,5 odsto mliječne masti

Ne više od 55 odsto šećera

Zabavne činjenice o bijeloj čokoladi

Ako ste ljubitelj bijele čokolade, svidjeće vam se ove zabavne činjenice o slatkoj, kremastoj poslastici:

Bijela čokolada sadrži samo tragove kofeina u poređenju sa mliječnom i crnom čokoladom, prenosi "Politikin magazin".

Tačka topljenja kakao putera je dovoljno visoka da bijela čokolada bude čvrsta na sobnoj temperaturi, ali dovoljno niska da se bijela čokolada topi u ustima.

Kakao puter je jedna od najstabilnijih masti, sa prirodnim antioksidansima koji ga godinama održavaju svježim.

Visok sadržaj masti u bijeloj čokoladi omogućava joj da lako apsorbuje okolne mirise, pa je najbolje da je čuvate u sopstvenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu kao što je frižider.

Prava bijela čokolada zapravo nije bijela, već više žute nijanse. To je zato što je kakao puter boje slonovače.

Bijela čokolada je zaista čokolada.

(PolitikaMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije