Hrana i piće

Kada jedeš, stani kada je najslađe

Kada jedeš, stani kada je najslađe
Kada jedeš, stani kada je najslađe

Svakoj domaćici se desilo da ima veoma malo vremena da napravi ručak, a da on pritom bude barem delimično nutritivno vredan.

Ekonomski gledano, hrana koju pripremate kod kuće košta gotovo isto ili neznatno manje od one koju možete poručiti da vam dostave.

U ovakvim momentima posebno su interesantni azijska (kineska) kuhinja, razne sezonske salate i mediteranski specijaliteti.

To je verovatno zato što njih volim i lično da pripremam kod kuće, ali ponekad na poslu, ipak, odem onlajn i odmorim se od kuvanja. Bilo da sami kuvate ili naručujete hranu, postarajte se da ona bude nutritivno vredna i kalorijski adekvatna, da vam ne bi teško pala na želudac.

Naši stari su imali poslovicu: kada jedeš, stani kada ti je najslađe.

Ovo ima donekle potporu u realnosti, a porcije treba da budu srazmerne polu, uzrastu i težini, dakle fizičkim karakteristikama pojedinca. Kod poručivanja hrane često imate mogućnost da odaberete i manju porciju od "standardne", što možda nije ni loša ideja.

Ako ste gojazni, verovatno su vam porcije prevelike. Nađite neke manje tanjire i iz njih jedite, tako ćete i psihološki shvatiti da vam ne treba toliko hrane. Želudac je veličine pesnice.

Ne očekujte da u njega ubacite 10 puta više hrane bez ikakvih negativnih posledica. Ako redovno jedete više hrane, želudac vam se može proširiti i naviknuti vas da uvek jedete puno hrane.

Ukoliko nikada niste čuli za slatki krompir - batat, a još manje ga probali, propustili ste jednu veoma dobru i zdravu namirnicu. Upravo u ovakvim prilikama možete izabrati ovu namirnicu da biste pripremili zdrav obrok. Batat možete jesti kao kuvan ili pečen. Ipak, savet je da slatki krompir kuvate na pari, nego u vodi. Ne soli se, jer zbog mnoštva minerala daje sladak ukus. Koristi se i za pripremu poslastica, poput pudinga, štrudli i slično. U ishrani se mogu koristiti i mladi listovi batata, najbolje kao salata, što ga definitivno razlikuje od običnog krompira, kod kojeg nadzemni delovi biljke nisu jestivi.

Jasna Anđelković, nutricionista iz Beograda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije