Hrana i piće

Najzdraviji doručak na svijetu

Najzdraviji doručak na svijetu
Foto: Printscreen/Youtube | Najzdraviji doručak na svijetu

Najzdraviji obrok na svijetu – palenta ili kačamak! Otkrijte zašto je ovo jelo postalo hit u zdravoj ishrani i kako ga možete pripremiti za savršen početak dana.

Šta je palenta?

Palenta, poznata i kao kačamak, je tradicionalno jelo poreklom iz sjeverne Italije. Nekada se smatrala običnim seljačkim jelom, ali danas je postala sinonim za zdravu ishranu i brzi doručak.

Zdravstvene prednosti palente:

– Bogata mineralima, nutritijentima i vitaminima – Pomaže u prevenciji bolesti i unapređuje celokupno zdravlje – Ne sadrži gluten, pa je pogodna za sve uzraste i dijete – Podstiče zdravo varenje i olakšava gubitak težine – obezbeđuje energiju, ali je niskokalorična

Kako se priprema palenta:

Palenta tj. kačamak može se pripremati na dva načina. Svaki je veoma lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodaje se malo suncokretovog ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri temperatura se smanjuje na minimun i sipa se jedna šolja kukuruzne palente uz konstantno mešanje.

Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave semenke ili omiljeno povrće.

Drugi način na koji se kačamak može spremiti jeste sledeći. U posudu se sipa litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašičica soli i sačekati da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode. U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuva na umerenoj laganoj vatri. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti sa vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje, prenosi Krstarica.

Uključite palentu u svoju ishranu i započnite dan zdravo i ukusno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije