Hrana i piće

Namirnice koje tvore listu najskuplje hrane na svijetu

Namirnice koje tvore listu najskuplje hrane na svijetu
Foto: Pixnio | Namirnice koje tvore listu najskuplje hrane na svijetu

Na svijetu postoji čitav niz namirnica koje su toliko skupe da ih mnogi nikad i ne probaju.

Ove namirnice nisu namijenjene za svakodnevne obroke i obično i oni najbogatiji u njima uživaju u manjim količinama.

Šafran

Šafran je najskuplji začin na svijetu, a cijena za pola kilograma doseže oko 8.600 evra. Cijena je djelimično opravdana kada uzmemo u obzir činjenicu da je za pola kilograma šafrana potrebno imati 75.000 cvjetića.

Cvijet šafrana cvijeta samo nedjelju dana godišnje i skupljanje ovog začina je vrlo unosan, ali naporan posao.

Fugu riba

Za jednu porciju fugu ribe u Japanu potrebno je izdvojiti oko 410 evra. Ova riba nije ugrožena ili nezgodna za upecati već tajna visoke cijene leži u pripremi. Fugu ribe sadrže smrtonosni otrov pa je samo najveći stručnjaci mogu pripremiti da bude jestiva. Kuvari moraju prvo da prođu tri godine edukacije kako bi mogli da rade s fugu ribom, a sve to se odražava na cijeni.

Densuke lubenica

Da lubenica može dostići cijenu od oko 5.100 evra teško je povjerovati, ali upravo se takve lubenice prodaju u Japanu. Kako se radi o lubenici koja zahtjeva puno prostora i nekoliko mjeseci intenzivne brige, u Japanu se prodaje na specijalizovanim aukcijama te se konzumira samo za posebne prilike kao što su vjenčanja.

Bijeli tartufi

Crni tartufi su poznati kao "crni dijamanti", ali bijeli tartufi su još skuplji. U prirodi su posebno zastupljeni u Italiji. Za pronalazak ove vrijedne namirnice koriste se obučeni psi, ali i svinje te je postupak obuke poprilično zahtjevan. Za pola kilograma svježih bijelih tartufa potrebno je izdvojiti oko 8.700 evra.

Kobe govedina

Još jedan skupocjen delikates koji dolazi iz Japana je Kobe govedina. Radi se o masnoćom prošaranom komadu mesa od crnog goveda koje dolazi iz Hyogo pokrajine. Mitovi o tome kako za proizvodnju Kobe govedine životinje masiraju i hrane pivom nije istinit, ali je proces uzgoja i proizvodnje uistinu vrlo rigorozan. Upravo zato jedno govedo može da dostigne cijenu od oko 332.000 evra.

Plavorepa tuna

Ova popularna riba na japanskim pijacama dostiže cijene od preko 3.500 evra za pola kilograma, a početkom 2020. tuna od 270 kilograma prodana je za rekordnih 1.5 miliona evra. Cijene tune u budućnosti će samo rasti jer se radi o ribi koja je gotovo nestala iz okeana zbog prevelikog izlovljavanja, prenosi "Klix".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije