Hrana i piće

Neobično voće: Jeste li ga ikada probali? (FOTO)

Neobično voće: Jeste li ga ikada probali? (FOTO)
Neobično voće: Jeste li ga ikada probali? (FOTO)

Predstavljamo vam neobično voće koje vjerovatno nikada niste probali, te za koje možda nikada niste ni čuli, a koje se u nekim krajevima svijeta svakodnevno konzumira.

10. Java šljiva

Java šljiva (Syzygium cumini) je jako popularno voće na Filipinima, gdje je poznato kao ‘duhat’. Njegov okus se opisuje kao kombinacija slatkog i blago kiselog, a nakon konzumiranja jezik dobije jaku ljubičastu boju.

Java šljiva se koristi za kontrolu dijabetesa, te u kineskoj medicini za bolesti probavnog sistema. Ovo voće sadrži visoke razine vitamina C i vitamina A, a čak se i njegovo lišće koristi za kontrolu krvnog tlaka i upale desni.

9. Vodena jabuka

Vodena jabuka (Syzygium samarangense) rasta na  malajskom poluostrvu gdje je poznata i kao jambu air, lembu, voštana jabuka, ljubavna jabuka…

Uprkos svom imenu, vodena jabuka nema nikakve veze sa jabukama koje su popularne u našim krajevima. Vodene jabuke imaju okus koji najviše podsjeća na krušku, a odnos vode i mesa se poredi sa lubenicom. Iako se može jesti sirova, uglavnom se koristi kao dodatak salatama ili nekim drugim blagim jelima.

8. Soursop

Soursop (Annona muricata) je voće koje raste u Meksiku, na Kubi, u Srednjoj Americi, na Karibima i sjevernom dijelu Južne Amerike.

Ovo voće je bogato vitaminima B i B2, kao i vitaminom C. Neka preliminarna istraživanja sugerišu da soursop ima potencijal za liječenje nekih infekcija, a na internetu se može pronaći i informacija o tome kako ovo voće može izliječiti i neke vrste tumora – mada ta infromacija nikada zvanično nije potvrđena u laboratorijama ili kliničkim testovima. Ovo voće se često koristi kao dodatak salatama, shakeovima, sokovima, slatkišima… a u zemljama u kojim raste često se prodaje na ulicama.

7. Nipa

Nipa (Nypa fruticans) je voće koje raste na nipa palmama duž obala Indijskog i Pacifičkog okeana. Voće se često konzumira na Filipinima i u Maleziji gdje se od njega pravi i popularno alkoholno piće tuba, bahal ili tuak.

Sjemenke nipe su poznate kao Attap chee, a u gore navedenim državama se koriste kao dodatak desertima. Pored toga što je jestivo, ovo voće je i odlična glavna sirovina za dobivanje biogoriva.

6. Lúcuma

Lúcuma (Pouteria lucuma) je voće koje raste u dolinama Perua. Bogato je vlaknima, vitaminima B1, B2 i B3, mineralima, kao i antioksidansima.

Lúcuma ima izrazito suho meso koje posjeduje jedinstveni okus opisan kao mješavina javora i slatkog krompira. Često se suši kako bi se od njega dobio prašak koji se dodaje u kolače, sladolede ili shakeove.

5. Guava

Guava (Psidium guajava) raste na malom drveću širom Meksika, na Karibima, te Srednjoj i Južnoj Americi.

Ovo voće ima sladak okus, bogato je vitamonom C, a kada se jede poprilično je tvrdo i hrskavo. Guava (poznata i kao guava jabuka) se uglavnom jede sirova, izrezana na kriške i umočena u šećer. Pored prehrane, guava se koristi i u proizvodnji šampona i sapuna zbog svog jakog i ugodnog mirisa.

4. Bodljikava kruška

Opuntia /opuncija (lat. Opuntia) je rod kaktusa koji broji više od 250 vrsta koji većinom potiču iz Amerike. Plodovi opunite se zovu bodljikave kruške, jestivi su, koriste se u medicinske svrhe, a dodaju se kolačima i želeima.

S obzirom da raste na kaktusu, nije uvijek jednostavno doći do bodljikave kruške. Ali ipak se isplati uložiti malo napora, s obzirom da je nagrada slatka voćka koja miriše kao lubenica i koja je puna vitamina C, vlakana i kalija.

3. Feijoa

Feijoa (Acca sellowiana) prirodno raste na visoravnima južnog Brazila, istočng Paragvaja, Urugvaja, Argentine i Kolumbije.

Okus ovog voća je opisan kao sladak i aromatičan, a najukusnije je kada sam padne na tlo. Feijoa je puna vitamina C, te malo manje vitamina B. Jako je ukusno kada se skuha, a zbog svog primamljivog mirisa, često se koristi u kozmetičkim preparatima.

2. Yangmei

Yangmei (Myrica rubra), što u prijevodu sa kineskog znači ‘planinska breskva’ je vrsta jagode sa porijeklom iz Kine.

Može se jesti sirovo, sušeno, konzervisano i natopljeno u baijiu (Kineski liker), a od njega se također prave i alkoholna pića. U Evropi se može pronaći sok od Yangmei koji se prodaje pod imenom “Yumberry”. Ovo voće ima jako široku primjenu. Pored navedenog, od njega se prave i džemovi, dodaje se jogurtima, kao i mnogim drugim jelima i pićima.

1. Akebi

Akebi (Akebia quinata) raste u sjevernom Japanu i sazrijeva tek kasno u jesen. Raste na divljoj lozi i, za mnoge Japance, ono je simbol promjene godišnjih doba.

Kada je voće zrelo i spremno za jesti, ono se samo ‘otvori’. Dok je unutrašnjost jako slatka, kora je opet gorka, ali se i ona koristi u prehrani. Listovi se koriste za čaj, a od stabljike na kojoj akebi raste pletu se korpice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije