Hrana i piće

Savjeti kako ispeći aromatično i ukusno povrće

Savjeti kako ispeći aromatično i ukusno povrće
Savjeti kako ispeći aromatično i ukusno povrće

Ako volite zdravu prehranu, sigurno pazite da vam se na tanjiru uvijek nađe mjesta za povrće, a da bi bilo ukusnije, dobro ga je ponekad ispeći, jer će se karamelizovati i biti još slađe i ukusnije.

Pečenje povrća zapravo ne može biti jednostavnije. Sve što treba da učinite jeste da ga narežete na manje šnite ili trakice, začinite, pokapate maslinovim uljem te mu date dovoljno mjesta da se fino zapeče na 200 stepeni Celzijevih.

Pripremate li ga često na ovaj način, onda znate da isti okusi vrlo brzo dosade, ali i tome možete doskočiti uz nekoliko trikova kulinarskih stručnjaka koji su ih otkrili za Yahoo Food, prenosi Tportal.

Aromatizoano ulje

Prije nego što povrće zalijete uljem, zagrijte ga u lončiću i dodajte omiljene začine. Čim ulje počne ključati, pokupiće okuse začina i promijeniti okus povrću. Za ovo je dovoljan minut ili dva, tako da nećete izgubiti puno vremena, a povrće će biti još ukusnije.

Ne sjeckajte začine

Ovo je jedan trik koji vam može uštedjeti vrijeme, a poboljšati okus povrću. Umjesto da sjeckate bijeli luk, trgate lovorov list ili skidate ružmarin s grančice, ostavite ih cijele. Tokom kuvanja u ulju sigurno će ispustiti okuse, a neće zagorjeti, jer su u većim komadima.

Nakon što ste pripremili ulje, pričekajte kratko da se malo ohladi. Prelijte ga po pripremljenom povrću, dobro promiješajte i stavite u rernu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije