Hrana i piće

Stiže vještačko meso iz epruvete

Stiže vještačko meso iz epruvete
Stiže vještačko meso iz epruvete

Fondacija za modernu poljoprivredu, neprofitna organizacija osnovana početkom godine u Izraelu, lansirala je globalni projekat iz oblasti proizvodnje vještačkog mesa, fokusiran isključivo na piletinu.

Projekat će biti pokrenut 1. januara, pod vođstvom profesora Univerziteta u Tel Avivu, Amita Gefena, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa tkiva.

Tim stručnjaka izradiće studiju izvodljivosti o proizvodnji vještačkih pilećih prsa, uz predloge mogućih rješenja i detaljne implikacije njihove realizacije.

Vještačko meso ne zahjteva gajenje životinja u pretrpanim industrijskim farmama niti njihovo klanje, a postoji i značajan ekološki faktor, budući da se vjeruje da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo da smanji emisiju gasova koji u atmosferi stvaraju efekat staklene bašte, kao i potrošnju vode, pišu Vest.net.

Takvo meso proizvodi se u sterilnom, kontrolisanom okruženju iz ćelija uzetih iz živih životinja. Te ćelije se potom inkubiraju u serumu koji sadrži amino - kiseline i neorganske soli i podstiče metabolizam i rast ćelija.

Nakon svega nekoliko dana, formira se tanak sloj mišića, identičan onom u mesu koje se danas konzumira.

"U svijetlu rasta populacije i prognoza za budućnost, čovječanstvo mora da razmotri održive modele proizvodnje hrane, koji će pružiti alternative za tradicionalne načine koje sada koristimo. Inženjering tkiva može da ponudi takve alternative i to je ono što ćemo istraživati u okviru našeg projekta", rekao je profesor Gefen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije