Hrana i piće

Upoznajte razlike između začina i začinskog bilja

Upoznajte razlike između začina i začinskog bilja
Foto: N.N. | Upoznajte razlike između začina i začinskog bilja

Ako ste bosiljak dosad smatrali začinom, bili ste u krivu.

U kulinarstvu postoje začini i začinsko bilje ili trave. U drugu grupu spadaju svi zeleni ili lisnati dijelovi biljke koji se koriste za aromatiziranje nekog jela, a ne koriste se kao osnovna namirnica. Primjerice, špinat je zeleni dio biljke, ali on je povrće, a ne trava te se može pripremati kao glavni dio obroka. Ne koristimo ga za aromatiziranje. List salate je zeleni dio biljke, ali ga takođe koristimo kao osnovni sastojak pa ni salata nije začinsko bilje.

U začinsko bilje ili trave spadaju: bosiljak, peršun, ruzmarin, timijan i kopar. I ovdje govorimo o zelenim, lisnatim dijelovima biljke i u slučaju bosiljka, ti listovi mogu biti poprilično veliki. Kod ruzmarina su pak listovi maleni.

Razlika između začina i začinskog bilja je ta što je bilje nastalo od zelenih i lisnatih dijelova biljaka, a začini od svega ostalog. Primjerice od suve kore, korijena, bobica, sjemena, grančica ili druge biljne materijom koja se koristi za aromatiziranje jela. Cimet je kora stabla. Kardamon je sjeme mahune. Piment su sušene bobice. Klinčić je sušeni cvjetni pupoljak. Sve su to začini i svi se oni koriste u sušenom obliku dok začinsko bilje možemo koristiti i u sušenom i u svježem obliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije