Zdravlje

ISPRAVKA: Bosiljak zdrava namirnica

ISPRAVKA: Bosiljak zdrava namirnica
Foto: Unsplash | ISPRAVKA: Bosiljak zdrava namirnica

Grmoliki bosiljak (Ocimum basilicum) karakterističnog mirisa, predstavlja začinsku, ljekovitu i “svijetu” biljku, koja u mnogim religijama ima posebnu važnost. Porijeklom je iz Indije, a u Evropu su je u 12. vijeku donijeli monasi.

Pravoslavna crkva, hinduisti i mnogi drugi narodi, bosiljku pripisuju božansku moć. Zapisi pokazuju da su za nju znali još u drevnom Egiptu. Riječ bosiljak dolazi od grčke riječi bazilikon što znači kraljevski ili poštovanje starih kultura prema njegovom postojanju. Rimljani su ga poistovjećivali sa ljubavlju i odanošću, i vjerovali su da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje dobije grančicu bosiljka, dok su ga u Indiji njegovali kao simbol dobrodošlice.

Idealan začin

Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Kulinari ga preporučuju kao dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidžana. U mediteranskoj kuhinji predstavlja sastavni dio sosova i preliva za jela sa tjesteninom. Sušeni bosiljak ima jači ukus od svježeg, pa ga treba dodavati u variva i razna druga jela od povrća, kao što je grašak i pasulj, ali i u salate i namaze.

Tradicionalna medicina takođe cijeni ljekovita svojstva bosiljka. Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti i glavobolje, a u vidu čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehlada, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo. Djelotvoran je i kod upala mokraćnih puteva, za uklanjanje nesanice i ublažavanje nervoze, podsticanje apetita.

Čaj od bosiljka svakako bi trebalo da piju dojilje, jer pospješuje stvaranje mlijeka. Sprema se tako što se listovi osušene biljke preliju ključalom vodom i ostave da odstoje deset minuta. Ovaj napitak može da se pije svaki dan, ali poslije osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.

Eterično ulje

Slatkasto aromatični listovi bosiljka sadrže zavidne količine eteričnog ulja, tanin saponine i gorke materije. U eteričnom ulju ima estragola, linalola, cineola i drugih antiseptičkih sastojaka koji unuštavaju štetne bakterije u hrani, sprečavajući njihovo razmnožavanje. Zbog ovakvih osobina eterično ulje bosiljka predstavlja izuzetan prirodni konzervans, a koristi se i u farmaceutskoj industriji.

Napomena: 

U provobitnoj verziji teksta stajao je naslov "Bosiljak lijek za sve bolesti". Dosadašnja istraživanja, iako relativno oskudna, sugerišu da bi bosiljak mogao imati određene zdravstvene koristi i pozitivno djelovati na simptome nekih bolesti. Ipak, naučna istraživanja ne pokazuju da ova biljka može izliječiti dijabetes, astmu ili bilo koju drugu hroničnu bolest, kao ni da zasigurno može prevenirati ili izliječiti rak kod ljudi. Uprkos tvrdnjama o bosiljku kao “lijeku protiv svih bolesti” ili biljci koja “nema šta ne liječi”, ne postoji nijedna biljka ili namirnica koja bi mogla koristiti kao univerzalni lijek.

Bosiljak ne sprječava nastanak nekih vrsta raka, kao i bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije