Zdravlje

Zašto čaj od matičnjaka zovu eliksir života

Zašto čaj od matičnjaka zovu eliksir života
Foto: Victor Serban/Unsplash | Matičnjak ili melisa (lat. Melissa officinalis)

Čaj od matičnjaka, poznat još kao čaj od melise koristi se još od davnina, a mnogi ga nazivaju "eliksirom života".

Spravlja se od listova koji sadrže vitamin C, beta karoten te bakar i stoga pružaju određena ljekovita svojstva.

U nastavku članka pročitajte za što je koristan čaj od matičnjaka te kako ga pripraviti.

Matičnjak – uzgoj

Matičnjak ili melisa (lat. Melissa officinalis) je zeljasta biljka uspravne stabljike, nazubljenih jajastih listova i ružičastih sitnih cvjetova. Rasprostranjena je na području Europe i zapadne Azije, a često raste samoniklo.

Za uzgoj su joj potrebni topla klima te vlažno tlo, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Priroda i biljke. Miris matičnjaka je opojan i pomalo podsjeća na miris limuna, a njegova ljekovita svojstva pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti.

Čaj od matičnjaka se najčešće pravi od listova, koji se beru prije cvjetanja, a koji se mogu koristiti i za pripremanje salata, supa i ostalih jela.

Eterično ulje matičnjaka se može dobiti destilacijom listova, ali je veoma skupo jer ga u listovima nema u velikom postotku.

Menta i matičnjak – razlika

Razlika između mente i melise je prije svega u veličini listova samih biljaka. Matičnjak je uglavnom veći od mente, a listovi su mu širi te pomalo oblikovani u obliku srca.

Menta ili paprena metvica većinom ima manje listiće. Takođe, boja listova matičnjaka djeluje pomalo izblijedjelo dok je menta uvijek jarko zelene boje.

Protrljajte listiće ovih biljaka između palca i kažiprsta. Miris mente je nepobjedivo nalik pepermintu dok je miris matičnjaka nešto teži i može se osjetiti dašak limunovog mirisa. Sama biljka je po tome i dobila engleski naziv “lemon balm”.

Čaj od matičnjaka – ljekovita svojstva

Čaj od matičnjaka, svojim umirujućim svojstvima najbolje djeluje protiv poremećaja uzrokovanih stresom. Antioksidativni spojevi koje listovi matičnjaka sadrže, i koji bi mogli djelovati ljekovito, su:

 • vitamin C,
 • beta karoten,
 • nerol,
 • izopulegol,
 • citral,
 • citronelat,
 • kariofilen.

Kad se priprema čaj od matičnjaka, dio ovih spojeva će se razgraditi zbog toga što se čaj priprema s kipućom vodom. Međutim, dio spojeva će preostati i pružati određene zdravstvene prednosti, posebno ako se čaj od matičnjaka pije neko vrijeme.

Matičnjak može uveliko uticati na kvalitet našeg sna pa se zato često preporučuje kao prirodni lijek za ublaženje simptoma:

 • nesanice,
 • anksioznosti,
 • depresije,
 • napetosti.

Svojim umirujućim svojstvima takođe pomaže i kod simptoma kao što su nadutost i problemi s probavom.

Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na imunitet, a ekstrakt matičnjaka se lokalno može primijeniti kod liječenja herpesa na usni.

Njegova izuzetna ljekovita svojstva pružaju još mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su:

 • liječenje glavobolje,
 • snižavanje visoke tjelesne temperature,
 • ublažavanje mučnine,
 • povećanje koncentracije.

Studija iranskih naučnika, objavljena 2003. godine u naučnom časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry, potvrđuje pozitivno djelovanje ekstrakta matičnjaka na pacijente koji su oboljeli od Alzheimerove bolesti te potvrđuje smanjenje periode mentalnih smetnji i ekscitacija.

Takođe, studija objavljena 2013. godine u časopisu Advances in Pharmacological Science dokazuje protuupalno djelovanje ulja matičnjaka na edeme odnosno otoke nastale uslijed nakupljanja tečnosti na ozlijeđenim područjima.

Ta i slična istraživanja pokazatelj su zdravstvene vrijednosti matičnjaka i njegovih pripravaka u liječenju raznih bolesti i stanja.

Međutim, treba imati na umu da ovakvi biljni pripravci nisu lijekovi za osnovne bolesti već mogu pomoći kod ublažavanja simptoma.

Prije zdravstvene upotrebe obavezno se savjetujte s ljekarom ili farmaceutom.

Čaj od matičnjaka – priprema

Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna i upravo zbog toga bi se on svakako trebao naći u vašoj kuhinji.

Čaj od matičnjaka vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, pa je zato posebno koristan i za djecu.

Jednostavno jednu kašiku suvog lišća matičnjaka prelijte s dva decilitra kipuće vode, ostavite da odstoji par minuta, a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu, navodi krenizdravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije