Ljekovito bilje

Biljka koja čuva kuću, ali je i lijek za mnoga oboljenja

Prema narodnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara gromova.

Napravite mirisni i zdravi sok od ruže po starom receptu

Kada jednom probate domaći sok od ruže, i zavede vas svojim izgledom i okusom, teško da ćete se zadovoljiti nekim drugim.

Napravite prirodan šampon od koprive

Komercijalni šamponi su često puni štetnih hemikalija koje spadaju u "veliku trojku" : deterdženti (sulfati), konzervansi i sredstva koja pojačavaju pjenu.

Perunika ublažava upale, ubrzava rad bubrega i obezbjeđuje miran san

Korijen perunike sadrži eterična ulja, skrob, smolu i sluzave materije...

Ljubičica smiruje nerve i ublažava disajne tegobe

Procvjetali su prvi proljećni ljubičasti cvjetovi svima omiljene biljke.

Čajevi i biljke za bolju cirkulaciju

Neke biljke u svom sastavu sadrže prirodne sastojke koji pospješuju cirkulaciju.

Neven - biljka za 100 bolesti

U starom Rimu vjerovalo se da su cvjetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u jednog rimskog mladića. Nauka je međutim pokazala da ova divna legenda o zabranjenoj ljubavi nije tačna i da je ova biljka porijeklom iz Indije.

Lavanda: Biljka čija su ljekovita svojstva poznata od davnina

Stara latinska izreka kaže "Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše". Naziv biljke potiče od rimske riječi "lavare", što znači prati odnosno kupati, jer su stari Rimljani zbog ugodne arome cvjetove lavande dodavali u mirisne kupke ili vodu kod pranja rublja.

Kadifica, ukras i lijek

Vjerovatno je skoro svi imaju u svom dvorištu, ali malo ko zna da je kadifa ljekovita.

Preslicu udvostručuje broj vlasi, smiruje, ublažava upale

Studije pokazuju da preslica ublažava simptome Alchajmerove bolesti, udvostručuje broj vlasi, smiruje, ublažava upale. Često ju zamijene za korov, a evo zašto ju ne bi smjeli uništavati.

Ren čisti pluća i liječi reumu

Ren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to naročito važi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor

Susam, biljka koja liječi nečistoće na koži

Susam ili sezam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svijetu, a sigurno je najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja.

Bosiljak lijek za sve bolesti

Ljekovita priroda – bosiljak se koristi protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, kod prehlada, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo.

Bagrem - mirisan, medonosan, ljekovit

Bagrem je na našim prostorima jako spominjana biljka, no ipak rijetki su upoznati s njom na pravi način. Naime, riječ je o ljekovitoj biljci koja se koristi za liječenje i uklanjanje mnogih tegoba.

Jagoda u službi zdravlja i ljepote

Mnogi za jagode kažu da predstavljaju praznik za nepce i čuvar zdravlja. U ovo doba godine, kada cijena jagoda postaje prihvatljivija, pa je ova voćka čest gost na našim trpezama. Ovo ukusno voće sadrži obilje vitamina C i A, vlakna, željezo i folnu kiselinu, koja je neophodna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Ljekovita svojstva jagode (lat. Fragaria) poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se mogu koristiti korijen i lišće jagode.