Zdravlje

Biljka koja čuva kuću, ali je i lijek za mnoga oboljenja

Biljka koja čuva kuću, ali je i lijek za mnoga oboljenja
Foto: Ilustracija | Biljka koja čuva kuću, ali je i lijek za mnoga oboljenja

Prema narodnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara gromova.

Čuvarkuća – ovako su je nazvali stari Grci i Rimljani koji su njen sok koristili za zaštitu drugih biljaka od štetočina i gusjenica.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature.

Ono što je ljekovito kod ove biljke je to što ona sadrži jabučnu i mravlju kiselinu. Široko je rasprostranjena u narodnoj medicini, i njoj se prepisuje djelovanje na imunološki sistem i liječenje kancerogenih oboljena.

Čuvarkuću ćete čuti i pod imenom "uhovnik" jer je dobra za ispiranje i eliminisanje viška masnoće iz uha. Pored ovoga može se koristiti za razna oboljena i povrede kože, posjekotina i opekotina. Takođe, sok od ove biljke dugo se koristi i za otklanjanje kurjih očiju i bradavica.

Upala uha

Za upalu uha, iscijedite dvije do tri kapljice soka u uho i ostavite da tečnost djeluje nekoliko minuta, a potom nakrivite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Sok od ove biljke kada se ukobinuje sa medom je dobar za upalu uha. Upotrebljava se i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Listove čuvarkuće može u blenderu da sameljete, a potom i u plastičnoj posudi da pomješate sa medom (preporučljivo je da miješate drvenom kašikom). Zatim smjesu sipajte u teglu, a teglu obložite aluminijumskom folijom kako svjetlost ne bi doprla do nje. Smjesa neka odstoji u tegli 5 dana. Od šestog dana uzimajte po dvije kašičice i u narednih pola sata nemojte ništa jesti.

(Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije