Hrana i piće

Vjeko: Jelima žene oborite s nogu

Vjeko: Jelima žene oborite s nogu
Vjeko: Jelima žene oborite s nogu

Iako većina muškaraca u našoj zemlji još odbija da kuva, smatrajući to "ženskim poslom", 8. mart je dan kada bi i oni trebalo da zasuču rukave i svoje nježenije polovine iznenade ukusnim obrokom.

Umjesto "lupanja glave" pitanjima koji poklon odabrati i kako skinuti tu "obavezu" s vrata, mnogo lakše i efektnije bi bilo pripremiti romantični ručak ili večeru.

Vjeko Kramer, poznati bh. kuvar, predlaže neke od specijaliteta koje rado priprema, za koje ne treba mnogo novca, vremena i truda, a koji okusom osvajaju i najzahtjevnije gurmane. Jela su prilagođena i onima koji poste, tako da ne postoji nijedan opravdan razlog da se ne nađu na meniju na Dan žena.

PREDJELO

Zapečene tortilje s rižom

Sastojci:

8 tortilja

1 pakovanje surimi štapića

sojino vrhnje za kuvanje

100 g kuvane riže

1 luk

1 mrkva

100 g crnih maslina

3-4 češnja bijelog luka

konzerva pelata

so, biber, ulje

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno isjeckani crveni luk i mrkvu, zalijti pelatima iz konzerve, koje ste prethodno izgnječili. Začiniti solju, biberom, usitnjenim bijelim lukom i prodinstati dok tečnost ne ispari. Kada je umak gotov i gust skinuti ga s vatre pa u njega umiješati kuvanu rižu, usitnjene surimi štapiće i crne masline. Ovim nadjevom puniti tortilje i motati ih kao sarmice te poredati jednu pored druge u tepsiju, preliti sojinim vrhnjem za kuvanje pa zapeći u prethodno zagrijanoj rerni. U sojino vrhnje možete umiješati i malo sosa od paradajza.

PREDJELO

Supa od bundeve i riže

Sastojci:

½ kg pečene bundeve

¼ poriluka

50 g kuvane riže

miso pasta

sojino vrhnje za kuvanje

muškatni oraščić

kurkuma

so i biber

ulje

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno isjeckanu polovinu poriluka, pa kada omekša dodati pečenu tikvu i doliti temeljac. Pustiti da prokuva i začiniti solju, biberom, muškatnim oraščićem, kurkumom i nakon nekoliko minuta izmiksati štapnim mikserom. U malo hladne vode otopiti miso pastu (fermentirana soja pasta) i na kraju ju dodajti u supu. Supa ne smije nakon toga prokuvati. Na kraju dodajte poriluk ili mladi luk sječen na rezance i kuvanu rižu.

GLAVNO JELO

Oslić na crveno

Sastojci:

1 kg fileta oslića

2-3 crvena luka

1 glavica bijelog luka

pire od korjenastog povrća

konzerva pelata

so i biber

peršunov list

brašno

ulje

Priprema:

Oslić uvaljati u brašno i propržiti na ulju dok ne porumeni. Na ostatku ulja prodinstati sitno sjeckani crveni luk i pola bijelog luka. Kada omekša dodati pelate, koje ste prethodno izgnječili, i pire od korjenastog povrća. Začiniti solju, biberom, pa dodati odreske prženog oslića i začiniti ostatkom usitnjenog bijelog luka. Prilikom posluživanja pospite usitnjenim peršunovim listom.

Rižoto s orašastim plodovima

Sastojci:

šoljica riže

2 šoljice temeljca

orašasti plodovi

¼ poriluka

sojino vrhnje za kuvanje

so i biber

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno sjeckani poriluk, pa mu nakon nekoliko minuta dodati rižu, koju takođe treba pržiti minut do dva pa zaliti povrtnim temeljcem ili vodom, začiniti solju i biberom i pustiti da se kuva na laganoj vatri dok riža ne upije tečnost. Zaliti sojinim vrhnjem za kuvanje, začiniti usitnjenim bijelim lukom i dodati krupnije usitnjene orašaste plodove. Dinstati još nekoliko minuta dok ne dobijete željenu teksturu. Prilikom posluživanja posuti usitnjenim peršunovim listom.

DESERT

Pita od višanja i griza

Sastojci:

100 g pšeničnog griza

½ l mlijeka

2 x 100 g šećera

450 g višanja

3 dl jogurta

mahuna vanilije

muškatni oraščić

cimet

ulje

Priprema:

Skuvajte griz na klasičan način na zaslađenom mlijeku i ohladite. Jogurt zasladite običnim šećerom i začinite sjemenkama vanilije, cimetom i muškatnim oraščićem. U začinjeni jogurt dodajte višnje bez košpica i viljuškom izgnječeni ohlađeni griz. Ovim nadjevom puniti jufke, koje smo prethodno premazali uljem i poredali u tepsiju. Za svaku štrudlu koristiti po minimalno dvije jufke, zavisno o debljini kore mogu se koristiti i tri. Složiti jednu do druge, ponovno premazati uljem i peći u prethodno zagrijanoj rerni na oko 180 stepeni oko 30-40 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije