Jet set

"Prva djeca" Amerike non-stop pod lupom

"Prva djeca" Amerike non-stop pod lupom
"Prva djeca" Amerike non-stop pod lupom

Elizabet Lauten, šefica odjeljenja za medije republikanskog Nacionalnog odbora, nedavno je podnijela ostavku jer je putem Facebooka napala Maliu i Sašu Obamu, kćerke američkog predsjednika Baraka Obame, napisavši u postu da su tinejdžerke "bez stila i daju loš primjer mladim Amerikancima".

Naime, Malia (16) i Saša (13) prošlog mjeseca su se pojavile na snimku obraćanja svog oca naciji povodom Dana zahvalnosti.

U zlonamjernom postu, kako su ga nazvali mediji, Lautenova se okomila na djevojčice porukom da nemaju stila ni dostojanstva jer su se pojavile u kratkim suknjama.

"Bar poštujte ulogu koju ste dobile. Ni vaši roditelji baš ne poštuju uloge koje imaju, pa ni naciju, a izgleda da ni vama to ne ide. Kako god, dajte se barem ispravite! Ponašajte se kako priliči i kao da vam život u Bijeloj kući nešto znači. Obucite se kao da zaslužujete poštovanje, a ne kao da tražite mjesto u baru", napisala je Lautenova.

Ovaj post upravo govori o tome u kojoj mjeri su životi "prve djece", kako ih mnogi nazivaju, pod lupom javnosti.

ELITNE ŠKOLE

Malia i Saša su još kao vrlo mlade došle u Bijelu kuću, što je neminovno promijenilo njihove živote. Saša, čije je pravo ime Nataša, je najmlađe dijete u Bijeloj kući još od vremena Kenedijevih, kada je Džon F. Kenedi Junior kao beba došao u predsjedničku rezidenciju.

Ipak, ove dvije tinejdžerke nastoje da se klone žiže javnosti i veoma rijetko se pojavljuju na događajima sa roditeljima. Njih dvije pohađaju "Sidwell Friends School", elitnu školu koju su prije njih pohađali Čelzi Klinton, kćerka Bila Klintona, Triša Nikson, kćerka Ričarda Niksona, i Arčibald Ruzvelt, sin Teodora Ruzvelta. Trenutno ovu školu pohađaju i unuci potpredsjednika Džoa Bajdena.

Iako se klone javnosti, to nije smetalo da ih magazin "Time" svrsta među 25 najuticajnijih tinejdžera u 2014. godini.

A prije njih u Bijeloj kući su bile Džena i Barbara Buš, bliznakinje, koje su u mladosti zadavale probleme svojim roditeljima. Ocu i majci su priredile neprijatnost 2001. kada su u Teksasu optužene za posjedovanje alkohola iako su u to vrijeme bile maloljetne.

One su danas odrasle i svaka gradi karijeru. Barbara Buš radi u neprofitnoj organizaciji i posvećena je sektoru javnog zdravstva, dok je Džena udata za Henrija Hagera, sina jednog od lidera Republikanske partije u Virdžiniji i povremeno radi za NBC News.

Možda najpoznatija mlada stanarka Bijele kuće bila je Čelzi Klinton, koja je tu provela osam godina. Klintonova je završila privatnu školu "Sidwell Friends School", kao i prestižne Univerzitete Stanford i Oksford.

Udala se za menadžera hedž fonda Marka Mezvinskog, s kojim je nedavno dobila kćerkicu Šarlot. Ona danas ima tu sreću da živi lagodno i zaštićeno, ali neka vas to ne prevari: duboko u duši njoj nije stalo do obilja novca koje ona i njen suprug, menadžer hedž fonda, zarade svake godine. Tako barem ona tvrdi, ističući da je filantropija njena istinska strast i da je to razlog što je zauvek napustila Vol Strit i pridružila se Fondaciji "Klinton", koju vodi zajedno sa roditeljima.

"NE" OD EJMI KARTER

Prije Čelzi Klinton, najmlađa stanarka Bijele kuće bila je Ejmi Karter, koja se znala rolati po predsjedničkom kabinetu, a imala je i kućicu na drvetu na poznatom Južnom travnjaku. Navodno je čak pozivala prijatelje na zabave u toj kućici.

Međutim, iako je bila mlada, mediji je nisu "mazili". Naime, kada je njen otac jednom prilikom rekao da je s njom diskutovao o nuklearnom naoružanju, svi su se obrušili kako na Džimija Kartera, tako i na nju. Kada su je jednom prilikom pitali ima li kakvu poruku djeci Amerike, ona je jednostavno odgovorila: "Ne", što se smatralo prilično neumjesnim. Međutim, najviše kritika je pobrala kada je tokom jedne večere sa stranim državnicima čitala knjigu, što su mnogi prokomentarisali kao "krajnje uvredljivo". Danas je Ejmi Karter aktivista za ljudska prava.

Iako je mandat njihovog oca obilježio poznati "Votergejt", zabilježeno je da su kćerke Ričarda Niksona imale zapaženu ulogu tokom njegovog mandata. Džuli Nikson Ajzenhauer, rođena 1948. godine, veoma često je pratila oca na službenim putovanjima, a za vrijeme mandata napisala je nekoliko knjiga i radila kao zamjenik urednika u "The Saturday Evening Post". Čak i nakon odlaska njenog oca s vlasti Džuli je napisala nekoliko knjiga o njemu.

Ona se 1968. godine udala za Dejvida Ajzenhauera, unuka bivšeg predsjednika Dvajta Ajzenhauera, s kojim ima dvije kćerke i sina. Njena mlađa sestra Triša nije bila eksponirana u toj mjeri, a ostalo je zapamćeno da je tokom mandata oca proglašena za "kraljicu Azaleje", što je jedna vrsta takmičenja u ljepoti.

KENEDIJEVI NASLJEDNICI

Djeca čiji je boravak u Bijeloj kući okončan tragičnim okolnostima su Kerolajn i Džon Kenedi, djeca ubijenog predsjednika Džona F. Kenedija.

Kerolajn Buvije Kenedi još kao mala bila je često fotografisana kako jaše na svom poniju Makaroniju oko Bijele kuće. Slika male Kerolajn je zapravo inspirisala hit pjesmu "Sweet Caroline", koja je bila objavljena 2007, na njenom 50. rođendanu. Istoričari su je opisali kao stidljivu, ali dobru osobu.

Ona se nakon atentata na njenog oca s bratom i majkom preselila u Aper Ist Sajd, u Menhetnu, gdje je krenula u školu. Nakon što je diplomirala, zaposlila se u muzeju "Metropoliten", gdje je upoznala budućeg supruga, izložbenog dizajnera Edvina Šlozberga, s kojim ima troje djece: Rouz, Tatjanu i Džona. Danas je ambasador SAD u Japanu.

Njen mlađi brat Džon Ficdžerald Kenedi Junior izrastao je u uspješnog mladog čovjeka koji je bio novinar, advokat i izdavač časopisa.

Godine 1996. oženio se s Kerolin Bizet, ali nikad nije imao djece. Šesnaestog jula 1999. Kenedi je zajedno sa suprugom i njenom starijom sestrom poginuo u avionskoj nesreći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije