Kuća i vrt

Koje povrće se može uzgajati u kantama i na šta paziti?

Koje povrće se može uzgajati u kantama i na šta paziti?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Koje povrće se može uzgajati u kantama i na šta paziti?

Velik je izbor povrća i drugog bilja koje se može uzgajati na ovaj način. Prvo na što morate paziti je veličina biljke u njenoj punoj veličini

Uzgoj povrća u kantama ima više prednosti. Lakše ćete kontrolirati navodnjavanje, čak postaviti sistem kap po kap, prihranu, ali i korove. Možete nadzirati i rasvjetu, odnosno pomicati kantu ovisno o tome treba li biljkama više ili manje svjetla. Također, prijeti li mraz, možete ih premjestiti u zatvoreni prostor. Praktično je jer ih možete držati blizu kući i biljke brati svježe, po potrebi.

Na šta paziti?

Ono na šta morate paziti je veličina biljke u njenoj punoj veličini. Tako će visoke sorte paradajza trebati podršku, ali i mjesta za svoj korijenski sistem. Salata u glavicama ne treba nužno dubinu kante, ali treba prostora za razvoj glavice. Korjenasto bilje poput mrkve, cvekle i sl. trebaju i dubinu i prostor za razvoj.

Možete ih posijati direktno u kante pa onda prorijediti prema potrebi ili ih posaditi kao presadnice.

Važno je da kanta ima dobru drenažu što znači da trebate izbušiti rupe, i to više manjih, kako bi višak vode mogao otjecati. Možete ih postaviti na palete, poput ovih na naslovnoj fotografiji. U slučaju da ćete ih unositi u zatvoren prostor, tada koristite dvije kante. Gornja će sadržavati supstrat i biljke, a u donju će otjecati voda. Između možete postaviti kamenčiće, ciglice i slične predmete koji će upiti i zadržati vlagu.

Koristite supstrat za uzgoj povrća. Možete ga izmiješati na primjer sa zemljom od krtičnjaka. Sama kompostna zemlja nije dobra, nju možete koristiti kao dodatak.

Šta uzgajati u kantama?

U kanti možete uzgajati sljedeće biljke:

1. Paradajz odlično uspijeva na ovaj način, ali pazite na sortu. Ako je visoka, trebat će podršku. U jednoj kanti posadite najviše dvije biljke, a uz nju posijte bosiljak ili dragoljub.

2. Paprika treba dosta vode i hranjiva. Kao i kod paradajza, po jednoj kanti uzgajajte najviše dvije biljke.

3. Kod tikvica birajte sorte koje oblikuju grm, odnosno nemaju lozu. Na jednu kantu najviše posijte/posadite dvije biljke.

4. Krastavci razvijaju lozu pa im osigurajte podršku. Tri biljke na jednu kantu su maksimum. S njima se i u zemlji, a i u tanjiru dobro slaže kopar.

5. Lisnato bilje poput blitve, salate, raštike i sl. također se može uzjati na ovaj način, ali pazite da imaju dovoljno mjesta za razvoj. Razrjeđujte ih, a mlade listove koristite za salatu ili smoothie.

6. Korjenasto povrće kao što su mrkva, peršun, rotkva, cvekla i sl. trebaju prostora i u dubinu i širinu. Ako ih posijete pregusto, razrijedite ih na vrijeme.

7. Luk, bilo crveni ili bijeli odličan je za ovaj uzgoj ako ga mislite brati mlade. Za lukovice trebaju mjesta u širinu.

8. Krompir posađen u kantu može se vaditi po potrebi. Dakle, kada biljka ocvate, možete vaditi veće gomolje, a male ostaviti da se dalje razvijaju.

9. Začinsko bilje je odličan izbor. Grmoliko poput ruzmarina i kadulje, trebat će dosta prostora što možete regulirati redovitim orezivanjem. U jednoj kanti možete uzgajati više vrsta i kombinirati ih po obliku biljke pa su tako dobra kombinacija majčina dušica, origano, vlasac, bosiljak i kadulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije