Kuća i vrt

Ovo je najveća greška koju radimo s mašinom za suđe

Ovo je najveća greška koju radimo s mašinom za suđe
Foto: Pexels/Ilustracija | Ovo je najveća greška koju radimo s mašinom za suđe

Mašine za suđe poprilično su impresivne mašine koje je lako uzeti zdravo za gotovo, pa ih često i precijenimo misleći da su svemoguće. Ali, kao i svaki drugi uređaj, i mašina za suđe ima svoja ograničenja i pravila kojih se treba pridržavati pri korištenju.

Nije svo suđe pogodno za pranje u mašini za suđe, a to prvenstveno vrijedi za oštre noževe jer se mogu oštetiti. Naime, proces pranja može otupiti oštre krajeve, a jake hemikalije i vlažno okruženje mogu nagrizati čelik. Pogotovo ako ste potrošili novac na dobre noževe – njih perite samo ručno. Kuvače i drugi drveni pribor, fini porculan, kristal, kao ni suđe od aluminija, bakra ili lijevanog željeza takođe ne biste trebali prati u mašini.

Jeste li znali da je mašinu za suđe izmislila žena?

Američkoj inovatorici Josephine Cochran dosadilo je provoditi sate za sudoperom te je 1886. godine osmislila prvu komercijalno uspješnu mašinu. Nakon što je osvojila nagradu na Svjetskom sajmu u Čikagu, otvorila je fabriku za proizvodnju mašina za suđe koje su se prodavale po cijeni od oko tristo dolara.

Danas su mašine za suđe puno sofisticiranije i puno skuplje od njenog izvornog nagrađenog modela. Štaviše, na stranici "How Stuff Works" ističu da su moderne mašine skoro kao roboti. Sav posao odrade (gotovo) same, a čak mogu same odrediti koliko vruća voda mora biti, kao i procijeniti kada je suđe čisto.

U nekim slučajevima mašinu za suđe možemo i zbuniti. Naime, učestala je navika da tanjire, tave i ostalo prljavije suđe isperemo prije stavljanju u mašinu. Radimo to jer mislimo da će se suđe tako bolje oprati i da se mašina neće uprljati ostacima hrane. No, to je možda vrijedilo za starije modele, prenosi "Zadovoljna.hr".

Kod novijih modela zapravo je puno bolje da ništa ne ispirete prije nego što stavite u mašinu.

Moderni uređaji ne samo da imaju vlastite verzije predpranja, nego mogu i detektovati koliko se prljavštine nalazi na suđu. Zbog toga, ispiranje suđa u sudoperu može zavarati senzore mašine da suđe nije toliko prljavo koliko zapravo jeste. Mašina će tada odabrati kraći ciklus pranja i suđe se neće dovoljno dobro oprati.

Osim toga, prethodnim ispiranjem samo trošite više vode, a suđe neće biti ništa čišće. Naravno, potrebno je ukloniti ostatke hrane sa suđa, ali to ne morate učiniti ako je na tanjiru ostalo nekoliko mrvica hljeba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije