Ljepota

Budućnost žena: Bionski grudnjak koji se prilagođava tijelu

Budućnost žena: Bionski grudnjak koji se prilagođava tijelu
Budućnost žena: Bionski grudnjak koji se prilagođava tijelu

SIDNEJ - U ne tako dalekoj budućnosti, žene će koristiti bionski grudnjak koji će se prilagođavati morfologiji i pokretima njihovih tijela.

Jedan takav grudnjak osmislili su australijski istraživači koji se nadaju da će se ovaj artikal uskoro naći u ormaru svake dame.

Riječ je o "Bionic Bra", pametnom grudnjaku koji se savršeno prilagođava obliku grudi, te tako eliminiše jedan od glavnih problema s kojima se žene suočavaju: izbor adekvatnog brushaltera.

Nedavno istraživanje je pokazalo da sedam od 10 žena ne uspjeva da izabere pravi model, tj. model koji joj po obliku i veličini najviše odgovara.

Istraživači sa Vologong Univerziteta tvrde da se njihov grudnjak prilagođava oblinama i prati pokrete tijela, naročito prilikom bavljenja sportom.

Prema pisanju britanskog tabloida Dejli mejl, ovaj revolucionarni grudnjak napravljen je od inteligentnog materijala, sličnog ribolovnom koncu i proizvedenog 3D printerom, koji vlaknima šalje poruku da se suze ili prošire, u zavisnosti od potrebe.

Naučnici ističu da ovaj tekstil reaguje poput mišića. Na primer, ako žena leži i odmara, grudnjak će se automatski prilagoditi položaju i popustiti "stisak". Ukoliko pak krene da džogira ili da se bavi nekim sportom, vlakna će se istog trenutka zategnuti tamo gdje je neophodno.

Zasad se ovaj materijal, koji je veoma udoban i može da se pere u mašini, nalazi samo na leđnom dijelu prototipa, ali je cilj da se razvije grudnjak koji će u cjelosti biti prekriven njime.

Bionski brushalter, na kom australijski istraživači rade već 15 godina, ima prvenstveno cilj da ograniči negativne posledice nošenja neadekvatnog grudnjaka, kao što su nervni problemi na leđima i vratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije