Ljepota

Japanski kralj mode pomjera granice

Japanski kralj mode pomjera granice
Japanski kralj mode pomjera granice

Slavni dizajner Issey Miyake predstavio je pre fall kolekciju za 2017. godinu pod nazivom Natural Phenomena, a svaki komad odjeće ručno su kreirale zanatlije prateći skice dizajnera.

Spajani, a zatim bojeni materijali, koji su nastali korištenjem tradicionalnih tehnika, predstavljaju munje. Efekat "krvarenja" boja stvoren je karakterističnim materijalima i stepenom bojenja. Serija Baked Stretch, koja predstavlja dugine boje na nebu, kreirana je uz pomoć nekoliko panela kako bi bili stvoreni bogati i ritmički talasi.

Tkanine se pomjeraju i rastežu svaki put dok se korisnik odjeće kreće. Serija Steam Stretch ima dinamičnu formu, koja kreira snažan utisak, zahvaljujući materijalu koji je duplo tanji od uobičajenog.

Materijali su lagani i mekani u nevjerovatnoj paleti boja, što je još jedna od karakteristika kuće Issey Miyake, koja je i ovaj put pomjerila modne granice.

 Predivno obojena serija materijala na prugice, nastala je korištenjem prirodnih vlakana vune, pamuka i poliestera. Karakteristična struktura, sa grubim, ali neravnim površinama, stvara jednostavan, a opet tako moderan dizajn.

Issey Miyake je japanski modni kreator, rođen 22. aprila 1938, u Hirošimi. Studirao je grafički dizajn na Tama umjetničkom univerzitetu u Tokiju, a diplomirao je 1964. Poslije toga, radio je i gradio karijeru u Parizu i Njujorku, da bi se 1970. vratio u Japan i otvorio Miyake Design studio.

 Osamdesetih je počeo da eksperimentiše sa tehnikama plisiranja, koje bi omogućile veću fleksibilnost tkanine i jednostavniju proizvodnju i održavanje.

Omiljen je u svijetu baletne umjetnosti, gdje je godinama dizajnirao za slavno baletno pozorište u Frankfurtu.

Bez ovog japanskog kralja mode danas ne prolaze veći i značajni događaji u svijetu. Iza sebe ima mnogo poznatih kolekcija, stručnih nagrada i priznanja. Njegove kreacije nosile su mnoge poznate osobe.

Osim avangardnih fashion kreacija, u svijetu visoke mode dizajnirao je mnogo linija za mušku odjeću i donje rublje, a iza sebe ima nekoliko linija parfema (u suradnji sa firmom Shiseido) koji se ističu po neobičnim i mirisnim notama te ambalažama.

 Ističe se po dizajnu odjeće dobijenom obrnutom tehnologijom proizvodnje, kod kojeg su materijali prvo izrezani i prošiveni, a tek onda oblikovani uzorcima nabora u parnim presama. Takođe, važno je napomenuti da se nakon uspješnih linija parfema okušao u dizajniranju satova te je osmislio posebnu liniju staklenih boca za brend Evian.

Zanimljivosti o slavnom dizajneru

> Kao sedmogodišnjak preživio je pad bombe na rodnu Hirošhimu.

> Njegovo ime nalazi se u gotovo svim važnim modnim i tekstilnim udžbenicima budući da je početkom osamdesetih uveo novi način dizajniranja odjeće dobijene obrnutom tehnologijom.

> Osnovao je prvi dizajnerski muzej u Japanu.

> 2006. godine dobija "Kyoto" nagradu za umjetnost i filozofiju.

> Jedan od njegovih velikih prijatelja bio je Stiv Džobs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije