Ljepota

Pravila za njegovana stopala

Pravila za njegovana stopala
Pravila za njegovana stopala

Da biste vodili brigu o svojim stopalima, potrebno je raditi pedikir u prosjeku jednom mjesečno ljeti ili jednom u dva mjeseca zimi, savjetuje Tijana Điko, diplomirani kozmetolog i vlasnica salona "Canebo".

Postoji više vrsta pedikira, mi izdvajamo estetski, koji je sasvim dovoljan za održavanje higijene stopala. Pedikir podrazumijeva natapanje stopala u toploj kupki, sa mirišljavom morskom soli uz blagu vibro masažu. Zatim ide skidanje zadebljanja kože, turpijanje (radi izjednačavanja), obrada žuljeva i kurijih očiju, obrada zanoktica i poliranje i oblikovanje noktiju, piling stopala, masaža uz hranjivu kremu i eterična ulja.

Na kraju je lakiranje, koje može biti frenč ili lakovima u boji po želji klijenta. Ono na šta vas niko neće upozoriti prije pedikira je da obratite pažnju na to gdje idete i da li su vaši kozmetičari stručni u izvedbi ove vrste tretmana. Naš kozmetički salon vam otkriva nekoliko interesantnih savjeta koje neki kozmetičari kriju...

1. Nikad ne dozvolite da zapjenušaju vodu dok su vam noge natopljene, jer mlaznice u bazenčiću kozmetičkih salona mogu biti pune bakterija i gljivica. Mnogi zbog toga imaju problema sa atletskim stopalom i bradavicama. Ako kožu tokom pedikira slučajno posiječete, takođe možete zaraditi bakterijsku infekciju. Kako biste se dodatno osigurali, uvek dobro isušite prostor između prstiju, jer bakterije i gljivice vole vlažne površine.

2. Obratite pažnju na to da li kozmetičke spravice potapaju u tečnu dezinfekciju. Ovo efektivno ubija većinu mikroba koji mogu da dovedu do infekcije. Neki saloni čiste svoja pomagala ultraljubičastim svjetlima, ali to nije naijbolji način, jer je tako potrebno šest sati da bi se određeni dio pribora sterilisao.

3. Recite svom kozmetičaru kako tačno želite da vam isiječe nokte i zanoktice, ako želite da izbjegnete odlazak kod doktora. Nokti bi trebalo sjeći pravo, a ne polukružno, da ne bi došlo do urastanja. Što se tiče zanoktica, ne postoji "pravi način" za njihovo sječenje. Ako se plašite infekcije, nemojte ih ni sjeći, nego ih samo pažljivo njegujte hidratantnom kremom.

4. Nemojte raditi pedikir ako ste tek obrijali noge ili imate zdravstvene probleme. Infekciji ste skloniji i ako ste tek obrijali noge. Sačekajte bar dva dana nakon brijanja pa onda idite kod pedikira.

5. Izbjegavajte izazovne, povoljne ponude za manikir i pedikir u isto vrijeme. Zbog ovih ponuda saloni su obično prepune i teže je obraćati pažnju na to koliko se vodi računa o alatu. Alat je tada obično nedovoljno dezinfikovan, jer radnici žure zbog gužve, ili ih ne dezinfikuju uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije