Ljubav i seks

Milioni muslimana traže ljubav preko interneta

Milioni muslimana traže ljubav preko interneta
Milioni muslimana traže ljubav preko interneta

Ugovoreni brakovi su standardna praksa u mnogim društvima i kulturama. Međutim, sam proces upoznavanja nekoga sa kim treba da provedeš život zna biti uznemirujući za mlade. Upravo zato su se muslimani, uglavnom oni koji žive na Zapadu, odlučili da se okrenu internetskim veb stranicama gdje traže životnog partnera.

"Ne sviđa ti se? Zašto? Pa ima dvije noge, dvije ruke, kako može da ti se ne sviđa?"

"Sjećam se da su često znali dovesti nekoga na večeru. Sve je bilo svečano, znalo se da se nešto važno dešava. Ali bio je to nevjerovatan pritisak", kaže on.

Zajedno sa ostalim prijateljima, Junis je počeo da samostalno traži mladu muslimanku koja je spremna da se uda za njega. Upravo na osnovu sopstvenog iskustva, odlučio je da pokrene sajt za upoznavanje rezervisan za muslimane, piše BBC.

Inače, upoznavanje preko interneta je već postalo uobičajeno posljednjih deset godina u SAD i Evropi. Upravo zato, nije ni čudo da su se muslimani odlučili na ideju da na sličan način potraže svog životnog partnera. Za mnoge traženje partnera preko interneta je daleko manje stresno rješenje nego tradicionalni, ugovoreni brak. Inače, provodadžisanje je nešto poput tradicije u ovim familijama, međutim, mladi na sve načine nastoje da zaobiđu upoznavanje pred roditeljima.

Junisova veb stranica nosi naziv SingleMuslim.com, a pokrenuta je još dok je studirao. Danas njegov sajt ima preko milion članova.

Pa, ipak, on sam priznaje da to još nije postala ustaljena praksa među mladim muslimanima. Njegov cilj je da svoj sajt podigne na jedan viši nivo, tj. da to bude stranica gdje će mladi naći partnera za cijeli život, a ne samo za povremeno druženje. To je velika odgovornost, ali Junis kaže da ju je on u potpunosti prihvatio:

"U islamu brak predstavlja skoro polovinu vaše vjere", kaže Junis, i dodaje:

"Dakle, samo to dovoljno govori koliko je bitno pronaći pravog partnera i koliko je institucija braka bitna. Islam nas uči da je brak kamen temeljac cijelog društva", kaže on.

SingleMuslim.com ima izuzetnu posjećenost, ali i visoku stopu spajanja mladih. Naime, prema Junisovim podacima, dnevno spoje najmanje četiri para. Međutim, njegov sajt je samo jedan primjer.

Već neko vrijeme egzistira i Muslimmatrimony.com, koji svojim članovima takođe omogućava da nađu partnera iz svih sfera, ali i svih doktrina islama. Takođe, ovdje se mogu spojiti i muslimani po jeziku koji govore.

Još jedan sajt je HipsterShaadi.com, koji se reklamirao kao veb stranica gdje muslimani mogu pronaći partnera koji će s njima "pisati poeziju i igrati na kiši", ali koje će, svakako, odobriti i njihovi roditelji. Međutim, ta veb stranica je u međuvremenu promijenila ime i danas se zove Ishqr.com i to je mjesto gdje "feministkinje mogu pronaći ćelavog, poniznog brata, koji će ih uzeti za ženu".

Junis kaže da je i sam obišao nekoliko veb stranica prije nego je odlučio da pokrene sopstvenu:

"Mislim da je to bilo negdje oko Uskrsa 2010. godine. Tada sam prvi put poslao mejl svojoj sadašnjoj ženi. Stvari su se odvijale veoma brzo. Za četiri mjeseca mi smo već bili vjenčani. Ali, kada upoznate pravu osobu, onda to odmah prepoznate", kaže Junis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije