Horoskop

Njega kože za muškarce

Njega kože za muškarce
Foto: Ilustracija | Njega kože za muškarce

Pravilna njega kože nije bitna samo za žene. Muškarci su isto tako oni koji bi trebali voditi računa o svom izgledu i naravno zdravlju. Bitno je samo napomenuti da lijepim izgledom svaka osoba postiže poptuno zadovoljstvo.

Čišćenje lica

Čišćenje lica bi trebala biti osnova održavanja kože kod muškaraca. Pod ovime ne mislimo da uhvatite prvi sapun koji vam se nađe pod rukom i umijete se (obično su to sapuni koji previše isušuju kožu vašeg lica).

Muška koža je po prirodi grublja od ženske, ima veće pore i aktivnije žlijezde lojnice. Te žlijezde su zaslužne za unutrašnje vlaženje, odnosno prirodnu hidratizaciju kože. Međutim, one mogu vrlo često proizvesti previše sebuma (masna izlučevina žlijezda lojnica koja štiti površinu kože), što vašu kožu čini premasnom.

Neredovno i nepravilno uklanjanje viška sebuma dovodi do začepljenja pora i zapaljenja (prišteva) na licu. Da bi to spriječili, koristite određene tonike za lice koji su dovoljno snažni da pokupe sav višak masnoće, a opet dovoljno nježni da ne oštete i nadraže kožu. U ponudi ima mnogo kvalitetnih i pristupačnih proizvoda te vrste. Na vama je da samo malo istražite.

Piling lica

Neki od vas blage veze nemaju što je to uopšte piling. Naime, obično pranje lica često nije dovoljno da bi se uklonile sve nečistoće i potakla regeneracija kože. Jednostavno rečeno, piling preparati sadrže sitna zrnca (granule) koje prilikom nanošenja na lice i masiranja prodiru duboko u kožu.

Miču nečistoće nataložene dublje u porama, odumrle kožne stanice i čine vašu kožu glatkom i mekanom. Piling preparat se obično nalazi u formi gela za umivanje. Nakon pilinga i brijanje je potpunije i temeljitije. Naime, piling omogućuje da aparatom za brijanje zahvatite folikule brade dublje (jer je površinski sloj mrtve kože maknut), i time se potpunije obrijete.

Vlaženje/hidratacija kože

Umivanje sapunom vrlo često kožu dodatno isušuje, čini je krućom na dodir i manje elastičnom. Razlog tome je nedostatak vlage u koži jer ste je sapunom previše odstranili. Pridodajte tome svakodnevno brijanje (koje samo po sebi iritira kožu), i dobili ste sistematsko uništavanje kože a da toga niste ni svjesni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije