Kuća i vrt

Dnevna i noćna zona u kvalitetnom stanu (FOTO)

Dnevna i noćna zona u kvalitetnom stanu (FOTO)
Dnevna i noćna zona u kvalitetnom stanu (FOTO)

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Vlasnici smo stana u izgradnji, koji čini polovinu zadnje etaže i onakav prostor kako nam je predstavio investitor ne odgovara nam, a imamo mogućnost u toku gradnje da korigujemo s tim da u tom prostoru imaju stubovi i ventilacioni i instalacijski kanali. Orijentacija stana je jugoistok-sjeverozapad i mi bismo željeli da imamo tri sobe, garderobu, a ostatak da organizujete onako kako smatrate da treba da bismo dobili kvalitetan i savremen stan.

Mirsada S. iz Tuzle

Poštovana,

Kako ste naveli da je primarna orijentacija jugoistok-sjeverozapad, onda je logično da se dnevni boravak nađe ka jugoistoku i bude direktno povezan s lođom, dok je dio između istog i ulaznog dijela najbolje iskoristiti za kuhinjski blok s trpezarijom. Budući da prostor kao cjelina ima dovoljno širine, onda je u tom dijelu između kuhinje i ulaza moguće organizovati toalet za djecu i goste, kao i vešeraj. Kako se radi o stanovanju povišenog kvaliteta, insistiraćemo na tome da i dnevni boravak i kuhinja imaju zasebne ulaze, kao i da međusobno budu povezani. Što se tiče same noćne zone, kako ste naveli da Vam je prioritet tri sobe, komunikacija u tom slučaju treba biti što kraća i postavljena težišno gledano na površinu soba.

Osim toga, garderober bi trebalo da se nađe kao sintezni faktor svih soba i da ih sve jednako servisira. Kupatilom koje je povezano s roditeljskom spavaćom sobom dobićete veći nivo privatnosti, jer u ulaznom dijelu imate te funkcije samo za upotrebu s većom frekvencijom. Površina samih soba je takva da, osim kreveta i noćnika u roditeljskoj ili radnih stolova u dječjoj sobi, ima dovoljno prostora i za odlaganje garderobe u vidu američkih plakara iako nema potrebe za potenciranjem toga, jer već imate garderober. Ono što smo nastojali u projektnom rješenju Vašeg stana, jeste komunikacija koja daje reprezentativnost prostoru, a ne oduzima previše prostora. Naime, kada se, kao u Vašem slučaju, radi o stanovanju povišenog kvaliteta, onda je svakako funkcionalno potrebno diferencirati dnevnu i noćnu zonu, dok zasebne cjeline kao što su kuhinja i trpezarija, odnosno dnevni boravak treba da budu kvalitetno povezani s ulaznim dijelom. Bez obzira na kosine u jednom dijelu, imate dovoljno mogoćnosti i da primijenite boje u enterijeru koje Vam odgovaraju, jer radi se o prostoru reprezentativne kvadrature.

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije