Kuća i vrt

Eliminišite brzo kuhinjske neugodne mirise

Eliminišite brzo kuhinjske neugodne mirise
Eliminišite brzo kuhinjske neugodne mirise

Kada kuvamo i pripremamo sva ona ukusna jela, na žalost, ispunimo ne samo kuhinju, nego ponekad i cijelu kuću raznim ne tako ugodnim mirisima.

Lijepo je, naravno, kada nam kuća miriše na divne cimet keksiće, ali ne šire sva jela nosu ugodne mirise. Najveći problem bude kada pravimo večeru, gosti nam ubrzo dolaze, a kućom se šire neprijatni mirisi, koji su "putovali" iz kuhinje prema sobama.

Uz to, iz kuhinje mogu da dopiru i drugi smradovi - iz kante za smeće, iz mašine za suđe, iz frižidera, …

Protiv mirisa tokom kuvanja

Kada pripremate jelo (posebno kada je u pitanju ručak ili večera, dinstanje luka, pečenje ribe i slično) držite vrata drugih soba zatvorenima. U kuhinji uključite kuhinjsku napu ili ventilaciju i otvorite prozor, piše Lifepress.

Prije nego što uključite ringle dobro ih pregledajte (kao i rešetke plina). Ako na nekim ima ostataka hrane ili je kapnulo ulje ružni mirisi će uništiti i sam početak pripreme jela. Obavezno ih dobro očistite i posušite prije uključivanja rerne.

Tokom pripremanja jela najbolje bi bilo da odmah perete prljavo suđe, uklanjate masnoću, pakujete ostatke hrane, brišete kuhinju.

Najbolje je da kuhinju dobro provetrite poslije (ali tokom) kuvanja. Pored toga, kada završite sa pripremom jela, obavezno sve posklonite, operite i očistite (ne zaboravite iznijeti smeće i neka vam je frižider mirisan i čist). Od velike pomoći mogu biti i ovi trikovi:

Tokom ili posle kuvanja na jednoj od ringli stavite da krčka u šerpi mješavina vode i sirćeta (pola-pola). Sirće se se osjećati možda na početku, ali će ispariti, a upiće druge mirise.

U posudi možete krčakti i kore limuna i narandže (ili nekoliko kašika sode bikarbone pomiješane sa vodom)

Upalite aromatične i mirisne svijeće

Držite u kuhinji u posudici kuglice vate natopljene ekstraktom vanile

Prljave i smrdljive cijevi

I iz odvoda u sudoperi mogu da dopiru neugodni mirisi. Očistite ih dobro nekim sredstvom za pročišćavanje odvoda i zalijte vrelom vodom (pazite se štetnog isparavanja). Cijevi možete pročititi na prirodan način kombinacijom sirćeta i sode bikarbone. Uspite sodu u cijevi, pa zalijte sirćetom. Odmah poklopite odvod krpom, jer će izaći pjena zbog reakcije sode i sirćeta. Ostavite krpu pritisnuti teglicom - neka djeluje bar 15 minuta.

Frižider

Važno je, naravno, da ga čistite redovno. Najbolje krpom koju ste umočili u rastvor vode i sirćeta. Frižider redovno "oslobađajte" namirnica kojima je istekao rok i trudite se da one koje šire jače mirise držite poklopljene u posudicama. Takođe, u frižideru za upijanje ružnih mirisa možete iskoristiti prirodno sredstvo.

Držite kuglice vate natopljene u ekstrakt vanile ili zrna kafe.

Kanta za smeće

Dno kante za smeće pospite slojem sode bikarbone - ona će upijati neugodne mirise. Slično djeluje i mačiji pijesak, ali kantu trebate povremeno čistiti - najbolje sirćetom ili izbjeljivačem kada trebate da ubijete razne štetne bakterije.

Mašina za suđe

Povremeno mašinu za suđe operite bez suđa. Uključite da radi prazna, bez deterdženta. Važno je, naravno i nju da čistite redovno.

Takođe, postoje i posebni mirisi namijenjeni za mašine za suđe, a njih možete nabaviti u svim marketima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije