Kuća i vrt

Jedinstveno djelo arhitekture: Kuća koja rotira (FOTO, VIDEO)

Jedinstveno djelo arhitekture: Kuća koja rotira (FOTO, VIDEO)
Jedinstveno djelo arhitekture: Kuća koja rotira (FOTO, VIDEO)

Dizajnirana i izgrađena od strane arhitektonsko - umjetničkog dua koji čine Aleks Šveder i Vard Šeli, ReActor kuća je nastanjiva skulptura u kojoj su njih dvojica živjeli tokom pet dana izložbenog performansa. 13 metara dugačka i 2,6 metra široka kuća je smještena na samom vrhu 4,5 m visokog stuba i može da rotira za punih 360 stepeni.

Kuća se uvijek pomjera u zavisnosti od kretanja njenih stanovnika, ili vjetra i vremenskih uslova. Sudeći po postu koji je obljavio Omi International Arts Center, umjetnici su veoma slikovito opisali njihovo iskustvo koje su doživjeli prilikom boravka u ovoj veoma neobičnoj građevini rekavši: "Mi smo bili astronauti u divljini".

Oba umjetnika su redovno izvještavala novinare tokom svog života u kući ReActor i tom prilikom opisivali svoje momente u njoj kao veoma ljupke i okeanske. Njih dvojica gotovo nikada nisu prestajali da se kreću u krug i bio je dovoljan čak i najmanji povjetarac da ih postavi u aktivno stanje.

Pogled iz kuće koji se konstantno mijenja, spavanje koje dolazi i odlazi sa sumrakom i svitanjem i osjećaj povezanosti sa svojim cimerom, znajući tačno šta on osjeća i radi, kao i osjećaj meditacije koji građevina stvara, su učinili da ovi ljudi potpuno promijene svoje navike.

Za pet dana koliko su u njoj proveli, umjetnici su doživjeli potpuno novu i neopisivu konekciju, kako sa svojim okruženjem, tako i međusobno, dok su u svakom trenutku morali da budu svesni u kom se pravcu kreću. Dva čovjeka su svakog trenutka uživala u blagim i suptilnim pokretima kuće, ali takođe i u osjećaju kada je njihovo pomjeranje tokom određenog vremena bilo ograničeno, jer su konstantno morali da prave mala podešavanja kako bi uspostavili idealan balans, piše mojenterijer.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije