Kuća i vrt

Kako razmnožiti stablo magnolije

Kako razmnožiti stablo magnolije
Kako razmnožiti stablo magnolije

Postoji nekoliko načina, a to su takozvane položenice, reznice i sadnja putem sjemena.

Jedno od čestih stabala koje nalazimo u našim krajevima je magnolija. To je stablo koje cvjeta prekrasnim, čvrstim cvjetovima. Boja i veličina cvjetova zavise od vrste, a sama boja može varirati od bijele do tamnoljubičaste.

Prema dostupnoj literaturi, magnolija je stari rod s više od 240 cvjetnih vrsta, a ime je dobila po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu. Pronađeni su fosilizovani primjerci magnolije, stariji od 20 miliona godina. Zanimljivo je da unutar roda postoje listopadne i zimzelene vrste.

Magnolije su šumske biljke koje vole svježe šumske terene. Traže duboko tlo koje dobro čuva vlagu, a najpogodnije je tresetno, humusno i blago kiselo. Iako bolje uspijevaju na blago kiselom tlu, neke vrste uspijevaju i na krečnjačkim. U tom su slučaju listovi malo slabije obojeni. Iako traži puno sunca, magnolija uspijeva i u laganoj sjeni.

Međutim, treba je smjestiti na mjesto zaštićeno od vjetrova. U hladnijim područjima preporučuje se da ih sadite tako da imaju zaštitu kućnog zida, ali pripazite da imaju dovoljno prostora. Iako se najčešće sade u proljeće, još nije kasno da ih razmnožite. Razmnažaju se na vrlo specifičan način, takozvanim položenicama ili povaljenicama ili, pak, reznicama stabljike u avgustu i septembru.

Evo kako to možete učiniti.

POTREBNI MATERIJAL: Stablo magnolije, makaze, štihača, štap za poravnanje biljke (najbolje bambusov zato što je lagan i izdržljiv), čvrsta žica, mješavina (pola zemlja za cvijeće, pola pijesak), nožić, špaga i voda za zalijevanje (slika 1).

NAČIN IZRADE: Odaberite granu koja se može saviti do tla. Najčešće su to dugačke, bočne grane (slika 2). Štihačom iskopajte jamu dubine i širine oko 30 centimetara.

Na dno iskopane jame stavite mješavinu zemlje i pijeska.

Uklonite suvišno lišće s odabrane grane pa je savijte i polegnite u mješavinu zemlje, a zatim je učvrstite žicom koju ste savili u luk - rašlje (slika 3).

Dodajte ostatak mješavine tako da prekrijete mjesto na kojem ste učvrstili žicu tako da se ne vidi, pa pažljivo ugazite okolo kako biste dodatno sve učvrstili. Pažljivo zabodite štap u tlo pokraj položenice te je učvrstite špagom tako da izravnate granu.

Mjesto gdje je položenica obilno zalijte. Nakon otprilike godinu dana, sljedeće jeseni, vaša grana magnolije razviće dovoljan korijenov sistem da bude spremna za vađenje i sadnju kao samostalna biljka. Na taj način velika je vjerovatnoća da će mlado stablo imati cvijet već prve godine nakon samostalne sadnje.

SAVJET VIŠE: Da bi vaše magnolije došle do punog izražaja, posadite ih podalje od ostalih biljaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije