Kuća i vrt

Komforan ambijent u malom stanu

Komforan ambijent u malom stanu
Komforan ambijent u malom stanu

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Naslijedili smo manji stan od roditelja u koji se uskoro planiramo useliti, tačnije u pitanju je stan gradnje iz šezdesetih godina prošlog vijeka i radi se o kvalitetnoj gradnji, bar takvo mišljenje vlada o tim zgradama. Stambena jedinica je male površine, odnosno 38 m² plus balkon, ali prostor je dobro osvijetljen to jest prozori su raspoređeni na dvije strane, a ono što nama predstavlja problem je nedostatak spavaće sobe, koja nam je stvarno prioritet, ali da ne izgubimo previše na komforu dnevnog boravka.

Tea P. iz Mostara

Poštovana,

Nema sumnje da je najveća prednost Vašeg prostora osvijetljenost i to što se nalazi na uglu zgrade, pa su otvori pozicionirani na dvije strane, tako da to treba i iskoristiti. Širina kuhinjskog, odnosno trpezarijskog dijela je takva da se na tom potezu može organizovati spavaća soba, koja će imati manje gabarite, ali ipak dovoljne da se smjesti krevet s noćnim ormarićima, a u dijelu iza vrata američki plakar u širini između dva zida, a po visini naravno od poda do plafona.

Budući da se radi o većoj dužini tog dijela stana koja bi bila nesrazmjerna da se radi o samo jednoj prostoriji, u preostalom dijelu moguće je organizovati kuhinju, koja će imati ugaonu formu, a i direktan izlaz na balkon, što će s tolikom količinom dnevne svijetlosti svakako učiniti taj prostor većim. Trpezarijski prostor je isprojektovan u okviru prostorije gdje se nalazi i dnevni boravak, to jest objedinjeni su u istoj prostoriji, a trpezarijski dio se naravno pojavljuje kao logičan nastavak kuhinske cjeline.

Kako sada nominalno imamo dvije funkcije u okviru jedne prostorije, njega je potrebno povećati na taj način što ćemo pregradni zid ka kupatilu pomjeriti 30-40 centimetara, a samo kupatilo povećati po dužini i time nadomjestiti kvadraturu. Forma kupatila će u tom slučaju biti naglašeno linearna i racionalnije iskorištenje prostora će biti sa tuš kadom i manjim elementima kupatilskog namještaja.

U ovom slučaju smanjiće se širina hodnika i bolja varijanta je da se uklone vrata između istog i dnevnog boravka kako bi taj prostor imao bolju osvijetljenost, jer se radi o malim gabaritima. Isprojektovanim rješenjem rekonstrukcije stambene jedinice dobijena je dodatna funkcija, to jest spavaća soba, a objedinjavanjem preostalih kao što su trpezarija i dnevni boravak nastojao se stvoriti ambijent koji će pružiti zadovoljavajući komfor u manjim gabaritima. Komunikacijski tokovi su skraćeni i time učinjena racionalizacija prostora, dok sama rekonstrukcija ne iziskuje veća materijalna sredstva, a dobija se priličan efekat u prostoru.

Dragan Čampara dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije