Kuća i vrt

Mostarac vodeći stručnjak u svijetu orhideja

 Mostarac vodeći stručnjak u svijetu orhideja
Mostarac vodeći stručnjak u svijetu orhideja

LONDON - Mostarac Dino Zelenika prije 14 godina kada je napuštao BiH kupio je jedan cvijet koji će promijeniti njegov život, prenosi novinska agencija Patria.

Naime, on je tada ponio orhideju sa sobom, a danas je 23-godišnji Zelenika vodeći međunarodni autoritet za orhideje. Sutra u Johanesburgu bit će jedan od sudija, ali i govornika i izlagača na Svjetskoj konferenciji orhideja nakon pet godina usavršavanja, prenosi NAP.

Kada je došao u Englesku, Zelenika je na prozorskoj dasci počeo uzgajati orhideje, ali na početku nije bilo baš uspješno. Usavršio je uzgajanje biljaka i prije nego su sve daske od prozora bile prekrivene orhidejama. Sa 12 godina već je tražio od majke da ga upiše u Društvo orhideja Bristol Vest. Članovi Društva orhideja ostali su „otvorenih usta“, navodi Zelenika kada su shvatili da je 12-godišnji dječak njihov novi član.

Njegov mentor bio je Jan Parsons koji orhideje uzgaja već 40 godina, a Dini je poklonio staklenik za uzgoj koji i danas koristi.

''To je zagrijava i vlaži zemljište i pruža savršeno okruženje za uzgoj biljaka '', kaže Zelenika.

Sa 17 godina pobijedio je na takmičenju, a godinu kasnije počeo je proučavati divlje orhideje na području BiH koje izazivaju pažnju u Velikoj Britaniji.

''Neko vrijeme moji prijatelji mislili su da je moja strast čudna, ali sada svi misle da je to super i kako postaju stariji mislim da više cijene lijepe vrtove i biljke '', kaže Zelenika.

Tokom proteklih godina putovao je po svijetu, a 2011. godine bio je u Singapuru na Svjetskoj konferenciji orhideja. Nakon povratka iz Johanesburga odlazi u Laos gdje će raditi na edukaciji uzgoja i očuvanja orhideja.

'' Ono što ljudi vide upakovano u supermarketima je samo vrh ledenog brijega. Moja omiljena orhideja je Cattleya iz Južne Amerike''  navodi Zelenika.

Zelenika je naveo da postoji 25.000 vrsta orhideja, ali da je samo oko 2.000 njih lijepo. Neke su vrlo male, dok neke kao što je mogu biti teške nekoliko tona i narasti više  od dva metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije