Kuća i vrt

Najbolji način kako da se riješite moljaca

Najbolji način kako da se riješite moljaca
Najbolji način kako da se riješite moljaca

Kad primetite kuhinjske moljce, počnite djelovati brzo.

Ako vam se čini da je problem tek u začetku i da imate vremena djelovati, jer ste vidjeli tek 1 moljca, ne čekajte nego odmah preduzmite ove korake kako bi ih se riješili i spriječili njihov povratak, piše Magazin.hr.

Prvi korak

Ispraznitezahvaćena područja i to u potpunosti. Izvadite svaku konzervu, kutiju, bočicu. Cijelo vrijeme tražite larve ili sitnu paučinu bilo kakve vrste. Takođe, pripazite na male rupe na pakovanjima i zapamtite da tražite moljce, ali i njihove larve.

Provjeritei ispod poklopaca na teglama jer nekad znaju tamo polagati jaja, a ako planirate zadržati ijednu teglu iz zahvaćenog područja, operite je sa što toplijom vodom i detedžentom, te dobro izribajte.

Drugi korak

Sad se treba riješiti sve suve hrane koja je bila u otvorenom pakovanju. Velika je vjerovatnoća da ćete morati da se riješe i one u zatvorenom pakovanju, pogotovo ako na vrećicama ili kutijama ima ikakvih rupica. Temeljno pregledajte sve, a ako na nekom području vidite makar samo jedan moljca, znajte da je vjerovatno sve što se ne može hermetički zatvoriti zahvaćeno moljcima.

Boljeda i bacite ono za što niste sigurni da li je "palo u šake" moljaca, nego da se s njima mučite još dugo vremena.

Treći korak

Ako je moguće, pomjerite i police sa zahvaćenih područja. U svakom slučaju, usisivačem prijeđite svaki milimetar površine i sve dobro izribajte koristeći mješavinu koja se sastoji, u razmeri 50/50, od sirćeta i tople vode. Ako imate, dodajte nane u mješavinu, jer nju kuhinjski moljci mrze.

Posaozavršite pranjem poda s istom mješavinom. A krpu kojeg ste koristili pri pranju, kako biste bili sigurni da ste posao obavili kako treba, na kraju očistite izbjeljivačem.

Četvrti korak

Sačekajte nekoliko nedelja prije nego u potpunosti vratite sve namirnice na mjesta koja ste prije očistili. Ako se problem i opet javi, možete ponoviti gore navedene korake, ali ovaj put proširujući područje čišćenja, samo što ćete imati manje toga za baciti, jer ćete vjerovatno imati i manje namirnica na raspolaganju.

Jednom kad ste se uspješno rešili kuhinjskih moljaca, preduzmite sledeće korake kako se oni više ne bi vratili:

-Pospremite sve suve namirnice u plastične ili staklene posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

-Ostavitenane, lovor ili mentol na policama, po mogućnosti u otvorenim vrećicama.

-Redovno provjeravajte stanje i ako ikad opet uočite kuhinjskog moljca brzo djelujte kako biste što prije spriječili njihovo razmnožavanje.

-Ukrajnjem slučaju, puno je lakše raščistiti jednu policu nego cijelu smočnicu.

-Na kraju, ne zaboravimo napomenuti da se kućni moljci često s vama mogu dovesti kući izprodavnice. Tako da prije nego što kupite brašno, žitarice, hljeb ili hranu za kućne ljubimce, dobro proučite pakovanje. A svaku sumnjivu ambalažu radije vratite na policu i bježite što dalje od nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije