Kuća i vrt

Namještaj s retro duhom

Namještaj s retro duhom
Namještaj s retro duhom

Dekupaž, jednostavna tehnika koja će od namještaja i od svega što poželite učiniti savršena umjetnička djela, sve više je zastupljen i kod nas.

Dekupaž može da promijeni izgled vašeg namještaja i doma za kratko vrijeme.

Tehnika dekupaž zahtijeva isključivo rad sa akrilnim bojama, a ljepilo i završni lak moraju biti na bazi vode. Naglasila bih da u dekupažu takođe postoji više načina rada, od najjednostavnijeg lijepljenja salvete, ili, pak, specijalnog dekupaž papira do shabby chic tehnike ili tehnike postarijevanja, gdje se koristi i specijalni lak, kojim se postiže retro efekat ispucalog namještaja, drvenih kutija za nakit, stakla...

Retro duh se vraća dekupažom na sve vrste površina, od drveta, keramike pa čak do kože i platna.

Potreban vam je komad namještaja, to može biti stari stolić ili ormarić, motivi koje želite, bilo kakav papir, razglednice, pa i fotografije, salvete, a najbolji je specijalni dekupaž papir. Uz to vam je potrebno vrijeme i nešto alata, ljepilo, preporučuje se dekupaž ljepilo, koje sadrži i lak, koji služi i kao gornja zaštita, a može poslužiti i obično ljepilo za drvo, koje rastopite u malo vode oštre makaze ili skalpel, akrilni bezbojni lak, te četkica za nanošenje ljepila ili mali sunđer. Kada se ispraksate, možete početi koristiti i šmirgl za ravnanje i poliranje, različite akrilne boje za podlogu, specijalni lak, koji izaziva retro efekat ispucalog namještaja.

Dekupaž tehnika je veoma stara tehnika, koja je na prostor Evrope dospjela u 12. vijeku iz Kine. Sama riječ decoupage je nastala u 20. vijeku, što zapravo znači isjeći - isijecati.

Sama tehnika rada sastoji se, kao što je već rečeno, u aranžiranju i isijecanju papira te lijepljenju i na kraju lakiranju na sve već pripremljene željene površine predmeta. Dekupaž je zabavan i jednostavan način da ukrasite bukvalno bilo koji predmet, od malih vaza, saksija pa do velikih dijelova namještaja, mogućnosti su bezbrojne, ovaj posao je mnogo zanimljiv, ali je isprva potrebno vrijeme i mnogo strpljenja.

Stojana Božić, umjetnica dekupaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije