Kuće i vrt

Pet savjeta koji će produžiti vijek trajanja zumbula

Pet savjeta koji će produžiti vijek trajanja zumbula
Foto: N.N. | Pet savjeta koji će produžiti vijek trajanja zumbula
N.N.

Tržnice i trgovine prepune su najmirisnijeg nagovještaja ranog proljeća – zumbula. Njegov slatkasti miris i neodoljive nijanse ljubičastih, bijelih i ružičastih boja osvajaju svakog zaljubljenika u biljke, a upravo je sada pravo vrijeme da ih unesemo u svoj dom.

Kako bi zumbul što duže krasio naše domove, tokom brige za njega potrebno je na umu imati nekoliko stvari.

Različiti uslovi rasta u unutrašnjosti doma i vani

Kada odlučite hoćete li svoje zumbule posaditi u unutrašnjosti doma ili u prostorima okućnice, pripazite i na to da im date adekvatne uslove za rast. Naime, ako svoje zumbule smještate vani, potrebno im je osigurati što je više moguće sunčevog svjetla, a vanjska temperatura bi se tada trebala kretati od 18 do 24 Celzijeva stepeni.

Posadite li ih pak u tegle u unutrašnjosti doma, izbjegavajte izlaganje izravnoj svjetlosti. Najbolje ih je smjestiti u prostoriju u kojoj će tokom čitavog dana imati dovoljno svjetla, ali koje neće biti izravno usmjereno na njih. Također nije uputno smještati ih u blizini radijatora ili drugog izvora topline.

Način sadnje i tlo

Ako zumbule iz kupovnih posudica premještate u vlastite posude za cvijeće, potrebno je pripaziti i na način njihove sadnje. Prilikom presađivanja, 1/3 lukovice zumbula mora viriti izvan zemlje. Tlo mora biti dovoljno bogato nutrijentima, a svakako se mora ostaviti i prostor za drenažu vode.

Zalijevanje s donje strane

Zumbule je dovoljno zalijevati jednom do dvaput tjedno, a prije svakog zalijevanja potrebno je provjeriti je li tlo zaista suho. Naime, previše vode može vrlo lako uzrokovati truljenje lukovice. Preporučuje se da se voda dovodi s donje strane posude, odnosno da se stavi u tanjirić, a korijen zumbula upiće potrebnu vodu.

Nagnuće teškog cvijeta

U svoje domove obično donosimo zumbule koji su već na samom rubu cvjetanja ili pak već u samom cvatu. Kako su u staklenicima bili na nižim temperaturama od onih u našem domu, za svega nekoliko dana će procvjetati, a takav nagli rast uzrokovaće i težinu cvjetova. Zbog toga postoji mogućnost da se zumbul nagne na jednu stranu. Međutim, to je moguće i ako nema dovoljno svjetlosti ili pak mu ne odgovara tlo.

No to se može vrlo lako popraviti drvenim štapićem koji se ubode u tlo pa se vrpcom zaveže za samu stabljiku zumbula. Ako vam ta opcija ne odgovara zbog estetskih razloga, takođe možete posegnuti za drugom biljkom – bambusom. Neka glavica zumbula bude naslonjena na bambus, a dodatno ga možete pričvrstiti vrpcom ili konopcem.

Otrovan je za ljubimce

Ako ste vlasnik mačke ili psa, pripazite na to gdje ćete smjestiti svoje zumbule. Naime, njihova je lukovica otrovna te može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme ljubimaca, pa čak i uginuće ako se ne reaguje na vrijeme. Imate li psa, zumbule smjestite na povišeno mjesto koje ne može dosegnuti, a ako ste vlasnik mačke, bolje ih je izbjegavati ili pak smjestiti u one prostorije u koje mačka nema pristup.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Pretvorite kupatilo u oazu mira
Kuće i vrt

Pretvorite kupatilo u oazu mira

Probudite baštu iz zimskog sna
Kuće i vrt

Probudite baštu iz zimskog sna

Prvo obrišite prašinu pa usisavajte
Kuće i vrt

Prvo obrišite prašinu pa usisavajte

Najčitanije