Kuća i vrt

Bizarna ljepota pustinjske ruže

Bizarna ljepota pustinjske ruže
Bizarna ljepota pustinjske ruže

Pustinjska ruža (Adenium) potiče iz tropske Afrike i fascinira svojim bijelim ili ružičastocrvenim cvjetovima i impozantnim oblicima. Mada joj najviše prija pustinjska klima, uz malo pažnje može se gajiti bilo gdje.

U mnogim zemljama pustinjska ruža smatra se “srećnom” biljkom. Najviše joj prija tropska klima i zato najbolje rezultate postižu odgajivači na Havajima, u Floridi, na Tajlandu i Tajvanu.

Postoje brojni spektakularni hibridi, ali je osnovna kultura vrlo slična orhidejama. Potrudite se da vaša pustinjska ruža bude smještena u malu saksiju i obezbedite joj dobru drenažu.

Zadebljalo stablo omogućava biljci da skladišti vodu u dužem periodu zbog čega je ne treba previše zalivati. Često su u ponudi primjerci koji su kalemljeni na oleander i njima je potrebno više vlage. Ali oprez, mliječni sok iz stabla i lišća vrlo je otrovan.

Da bi se dobili specifični i neobični oblici stabla, primjenjuje se jedan jedostavan trik – svaki put kad se presadjuje, biljka se podigne malo tako da gornji dijelovi korena budu izloženi iznad zemlje. Pustinjska ruža će pustiti nešto jače korijenje koje će ići u dubinu.

(NN/lisa.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije