Kuća i vrt

Pozicija za sobu u manjem stanu

Pozicija za sobu u manjem stanu
Pozicija za sobu u manjem stanu

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, Vaša pitanja šaljite na mejl [email protected]

Poštovani,

Prvo da kažem da mi se sviđaju Vaše ideje za uređenje prostora. Pregledao sam više Vaših rješenja koja su objavljivana u "Nezavisnim" i sve je baš kako treba. Zamolio bih Vas, ako možete, da mi pružite neku sugestiju gdje bih u svom novom stanu mogao smjestiti spavaću sobu. U prilogu Vam šaljem nacrt stana, a dimenzije glavne prostorije su 6,13 x 4,88 m. Hvala unaprijed i sve najbolje u daljem radu.

LJ. Pokrajac iz Banjaluke

Poštovani,

Analizirajući osnovu Vašeg stambenog prostora, uzevši u obzir sve aspekte od položaja otvora, pozicije vertikala, preko forme prostora, a i zbog same površine koja iznosi 34 m² plus lođa, jasno je da gabarit sobe mora biti manji, a kako je to prostorija koja neminovno mora imati dnevno osvjetljenje, imate dvije opcije za pozicioniranje spavaće sobe. Zbog oblika stana, logičnija je varijanta da soba bude pozicionirana u dijelu koji ima veću dubinu i to u širini koja je dovoljna za krevet i noćne ormariće, dok sam prostor za američki plakar ne može biti u širini cijele sobe, već na potezu od 1,50 metara. Preostali smaknuti dio na suprotnoj strani zida u dnevnoj zoni bi bio iskorišćen za pozicioniranje video-uređaja i polica za knjige. Kuhinjski blok je najoptimalnije smjestiti na zidu koji razdvaja kupatilo i dnevnu zonu, a oblik da bude ugaoni, s tim da jedan krak bude širine koliko je i komunikacijski tok, dok bi duži krak bio jednak dužini kupatila.

U takvoj organizaciji trpezarijski prostor je naspram kuhinjskog bloka, tačnije razdvaja ih centralna linija komunikacije, a preostali dio dnevne zone zauzima garnitura za sjedenje koja zauzima prostor prema balkonskim vratima. Kako je riječ o manjoj površini stambene jedinice, vrata između hodnika i dnevne zone nisu potrebna, a sam prolaz je potrebno pomjeriti ka kuhinji kako bi ostalo dovoljno zida koji bi trpezarijski dio distancirao od hodnika. Prostor iza ulaznih vrata u hodniku ima dovoljnu dubinu za plakar sa kliznim vratima, što je svakako potrebno iskoristiti u kompletnoj spratnoj visini od poda do plafona. Iako nema velike gabarite, kupatilo opet ima takvu organizaciju da  je moguće smjestiti u njega sve potrebne elemente, naravno vodeći računa o njihovoj maksimalnoj racionalizaciji u prostoru.

Prezentovanim rješenjem Vašeg stambenog prostora, formirana je dodatna soba, što ste i naveli kao prioritet, dok je organizacija dnevne zone prilagođena formi prostora, odnosno da svaki segment u potpunosti bude funkcionalan i formira skladnu cjelinu.

Dragan Čampara dipl. inž. arh.

Projektant-Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije